Jak nechat vykapat tvaroh. Jednoduchá rada pro začátečníky
Někdy koupíme tvaroh, který je řidší, než potřebujeme. Jednoduchým postupem z něj necháme vykapat syrovátku a můžeme použít po libosti, do sladkých i slaných jídel. Často ho používáme na přípravu náplní do koláčů, na ovocné knedlíky nebo na pomazánky.
Na vykapání tvarohu, což uměly už naše babičky, použijeme čisté plátno (utěrka, velký kapesník, kus prostěradla, látkový ubrousek apod.) o rozměrech asi 30x30 cm. Plátno polijeme vroucí vodou, kvůli dezinfekci. Kromě toho budeme potřebovat cedník a nádobku na zachycení syrovátky.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak nechat okapat tvaroh
Postup je snadný:
- Do cedníku rozložíme plátno.
- Pod cedník dáme nádobku na syrovátku.
- Cedník na ni položíme nebo zavěsíme.
- Na plátno vyklopíme tvaroh.
- Vše vložíme do ledničky a necháme několik hodin (do rána) vykapat.
- Tvaroh využijeme do pomazánek nebo moučníků.
Syrovátka se hodí jako osvěžující nápoj nebo místo jiné tekutiny při pečení chleba, pečiva či moučníků.
Z domácí Lučiny můžeme připravit pomazánku. Jednou z možností vás provede názorný videorecept.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
7 tvarohových pomazánek: Pomazánky z tvarohu jsou chutné, výživné a většinou levné
Na Vánoce patří vaječňák: Nejlepší je z kvalitního rumu a smetany. Pravá vanilka z něj udělá delikatesu
Jak začlenit syrovátku do našeho jídelníčku? Zdravá potravina vzniká při výrobě sýra a hodí se do smoothie i pečiva
Komentáře