Jak nejlépe obalit řízky? Trojobal pro změnu ochutíme bylinkami a kořením, část strouhanky nahradíme kukuřičnými lupínky
Řízky připravujeme v mnoha variantách. Balit můžeme kromě masa i zeleninu, houby a sýry. Řízky balíme často do klasického trojobalu, ten však lze drobnými úpravami pozměnit, vylepšit a dochutit. Výsledkem bude zase jiná chuť, než jsme zvyklí.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak na trojobal
Klasický trojobal můžeme vylepšit nebo pozměnit různými způsoby.
- Klasický trojobal se připravuje z mouky, syrových vajíček a strouhanky.
- Vajíčka na trojobal posolíme a prošleháme s malým množstvím mléka, vody, smetany či piva.
- Strouhanka je nejvhodnější jemně mletá z rohlíků a toustového chleba.
- Trojobal můžeme dochutit, a to tak, že přidáme k mouce oblíbené bylinky a koření. Lze přidat i výraznější chilli, česnek nebo mletou papriku.
- Pokud přidáme do mouky trochu prášku do pečiva, bude trojobal pěkně nadýchaný.
- Další kouzla lze provádět se strouhankou. Pokud do ní přidáme parmezán, řízky při smažení získají křupavost.
- Všechnu nebo jen část strouhanky můžeme nahradit nahrubo namletými nebo drcenými arašídy, lze použít i mandle nebo jiné ořechy, či slunečnicová semínka.
- Oblibu si získaly také částečně podrcené kukuřičné lupínky, kterými strouhanku nahradíme zčásti nebo všechnu. Řízky budou pěkně křupavé.
- Zajímavou alternativou je panko strouhanka, která se vyznačuje hrubší strukturou a tím, že absorbuje méně tuku.
Jak balit řízky
Balení do trojobalu je pracnější, zvlášť když řízky připravujeme pro více strávníků.
- Někdy řízky dokonce balíme dvakrát. Používá se při smažení sýrů, abychom zabránili jejich vytékání.
- Když obalujeme menší kousky květáku nebo žampiony, práci si urychlíme. Jak na to, poradí další článek.
- Jinou možností jsou tzv. řízky naruby. Při balení začínáme strouhankou, pak teprve přijdou na řadu vajíčka.
- Zabalené řízky před smažením rozložíme na tác nebo plech, který jsme nejprve posypali strouhankou.
- Zbylou strouhanku už nevracíme do sáčku, ale raději ji co nejdříve spotřebujeme.
- Ze zbylých surovin po balení vytvoříme těstíčko a z něho usmažíme placičky. Těstíčko lze dochutit různými bylinkami a rozmačkaným česnekem, nebo vylepšit strouhaným sýrem.
Jak smažit řízky
Podle následujícího videa připravíme kuřecí řízek s bramborovým salátem. Hotové řízky vkládáme do rozpáleného tuku, obvykle na pánev, ale lze je smažit i na plechu v troubě. Řízky smažíme co nejdříve po obalení, jinak by strouhanka v trojobalu provlhla a obal by začal z řízků odpadávat. Kromě klasického trojobalu rádi používáme k obalování řízků různá těstíčka.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Smažený řízek z nakládaného bůčku: U netradiční varianty oblíbeného jídla je důležitá marináda a doba naložení
Smažený květák je výborný, ale balení je zdlouhavé. Poradíme jednoduchý trik, jak to zvládnout během chvilky
Dokonalou chuť pravého vídeňského řízku zajistí správné naklepání, hrubší strouhanka i krátké smažení
Komentáře