Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Špekáčky na ohni jsou jednou z nejlepších pochoutek našeho dětství, připravovali jsme si je během letních táboráků na zahradě. Avšak opéct špekáček není jenom tak, měli bychom vždy vybírat kvalitní kousky a opékat je pomalu dozlatova. Jen tak si pak opravdu pochutnáme.

Základem je vždy zakoupení kvalitního špekáčku s větším podílem masa, nejlépe ve známém řeznictví, nikoli levné náhražky ze supermarketů. Dalším důležitým bodem je nařezání špekáčku tak, aby skvěle držel na opékači a nespadl do ohně.

Jak opékat špekáček

Jak špekáčky tedy opékat, aby nebyly na povrchu černé a uvnitř ještě syrové a studené? Máme pro vás základní rady, jak upéct dokonalý zlatavý špekáček:

  • Špekáčky nikdy neopékáme na přímém ohni, pečeme je pouze v proudu horkého vzduchu, který z ohně stoupá vzhůru.
  • Nejprve špekáčky musíme nad plameny dobře prohřát. Na větší oheň je dáváme teprve tehdy, když se začnou potit a pouštět šťávu.
  • U špekáčků je také důležité nařezání. Po nakrojení špiček uděláme pár zářezů ještě do těla špekáčku, díky tomu se teplo dostane lépe do jejich středu.
  • Neměli bychom také zapomenout na pravidelné otáčení, aby se špekáček prohříval rovnoměrně.
  • Před koncem opékání přiblížíme špekáček na krátký čas blíže k plamenům, aby se rožky hezky zapekly a byly křupavé, nikoli zčernalé.

Jak nejčastěji nařezáváte a také opékáte špekáčky vy? Podělte se s námi o inspiraci v komentářích.

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky