Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak nejlépe uvařit vejce natvrdo. 5 tipů pro snadné loupání
Zdroj: Pixabay, Congerdesign

Vejce jsou častou surovinou pro náš běžný jídelníček. Připravujeme je na různé způsoby. Jednou z možností jsou vejce vařená natvrdo. Výborně se hodí nejen k doplnění špenátu nebo fazolové omáčky, ale také na zdobení chlebíčků a obložených chlebů. Víte, jak je správně uvařit?

Asi všichni známe situaci, kdy uvaříme vajíčka, ale loupání pak neprobíhá zrovna nejlépe. Se skořápkou z nich sundáváme i vrchní vrstvu bílku, která pak přijde úplně nazmar. Jak tomu předejít a získat perfektně uvařená vajíčka natvrdo?

Jak uvařit vajíčka natvrdo

K vaření vajíček naměkko nám dával rady už legendární Vlasta Burian. Nicméně vaření vajíček natvrdo je základní dovednost, kterou by měly zvládnout i začínající hospodyňky. 

  1. Úplně čerstvá vajíčka se po uvaření špatně loupou, vhodnější k vaření jsou proto vejce trochu starší. Pokud se rozhodujeme, která vajíčka uvařit, vždy bychom měli volit ta nejstarší vejce z lednice.
  2. Vejce podáme z lednice až těsně před vařením, aby byla chladná až do doby, než je zalijeme vodou.
  3. Vajíčka dáme vařit pouze v jedné vrstvě v dostatečně velkém hrnci. 
  4. Po uvaření je hned ochladíme ve studené lázni. Nenecháváme je chladnout v teplé vodě.
  5. Loupání začínáme vždy na širším konci vajíčka, kde se nachází vzduchová kapsa. Čím déle bylo vajíčko skladované, tím je vzduchová kapsa větší a loupání je snazší. 

Podívejte se také, proč přidávat při vaření vajíček do hrnce s vodou sůl nebo ocet.

A pokud máte uvařená vajíčka, můžete je použít třeba na báječný vajíčkový salát podle instruktážního videa.

Přejeme dobrou chuť.

 

Komentáře

Další tipy a triky