Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Masové vývary patří k nejoblíbenějším polévkám, které se hodí k běžnému obědu i na sváteční stůl. Během vaření však často dojde k jeho zakalení, které má hned několik důvodů. Poradíme vám, jak tomu předejít, ale i jak zachránit již zakalený vývar.

Na dobrý a poctivý vývar potřebujeme maso, kosti, kořenovou zeleninu a divoké koření. Kromě hovězího a kuřecího vývaru je oblíbený také vývar vepřový nebo krůtí. Běžně se ke konci vaření přidávají nudle, knedlíčky a jiné zavářky. Silný vývar potřebuje svůj čas a správně by měl být čirý, čehož docílíme v několika krocích. 

Jak nemít zakalený vývar

Zakalení vývaru způsobuje hned několik faktorů, pokud však dodržíme správný postup, vývar zůstane vynikající a čirý. A jak na to? 

  1. Maso a kosti omyjte studenou vodou. Kosti před vařením opečte v pekáčku na lžíci tuku asi 15–30 minut při 200 °C. Zbavíte je tím nežádoucích bílkovin, které kalí vývar. Zároveň docílíte intenzivnější chuti i tmavší barvy vývaru. 
  2. Vložte kosti i maso do hrnce a zalijte studenou vodou
  3. Jakmile začne vývar vařit, stáhněte teplotu a vývar pomalu táhněte (jen občas jde vidět bublinka) a vařte minimálně 2 hodiny. 
  4. Během varu sbírejte pěnu, která kalí vývar
  5. Hotový vývar přeceďte přes síto. 
  6. Těstoviny a knedlíčky přidejte až do hotové polévky, často totiž také způsobí zakalení vývaru. 
  7. Zdá se vám polévka kalná? Nic není ztraceno, jednoduše vývar vyčistěte pomocí bílků

Výborný domácí kuřecí vývar si snadno uvaříte podle našeho podrobného videonávodu, který vás jeho přípravou provede krok za krokem. Dobrou chuť. 

Komentáře

Další tipy a triky