Jak ochutit játra na cibulce? 11 tipů vám pomůže k výbornému jídlu
Játra se dají připravit různými způsoby, přičemž jednou z oblíbených možností jsou játra na cibulce. Příprava jater je rychlá a jednoduchá. Při správném postupu a ochucení můžeme za chvíli servírovat jídlo, které nadchne mnohé strávníky.
Játra na cibulce jsou výborná sama o sobě, ale aby se nám časem nepřejedla, můžeme zkusit různé chuťové variace nebo rozdílné způsoby tradičního i méně obvyklého dochucení. Chuť jater vylepšíme nejen kořením, ale i správným postupem.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak ochutit játra na cibulce.
Vybíráme z několika možností, ale asi neuplatníme všechny v jednom pokrmu, aby se chutě vzájemně "netloukly".
- Aby játra byla jemná, můžeme je den předem namočit do mléka a pak scedit.
- Základem chuti je dobře usmažená cibule. Drobně nakrájenou smažíme do světle růžové barvy. Smažíme ji většinou na másle nebo oleji.
- Poměrně velkou změnu v chuti způsobí výměna tuku za slaninu. Místo másla nebo oleje zvolna rozpustíme drobně nakrájenou slaninu a na ní smažíme cibuli.
- Rajský protlak přidaný ke smažené cibuli dodá budoucí omáčce chuť a barvu.
- Játra klasicky ochutí drcený kmín a čerstvě umletý pepř. S množstvím to nepřeháníme.
- Místo pepře a kmínu lze použít špetku koření na divočinu, obzvlášť pokud smažíme cibuli na slanině. Také chilli pro milovníky pálivé chuti bude nezbytné. Každé koření se více rozvoní, když ho osmahneme na tuku.
- Játra solíme až po opečení nebo úplně na závěr, aby neztvrdla.
- Podlít játra můžeme kromě vody vývarem, vínem, pivem. Víno a pivo necháme prudce zredukovat.
- Spolu s játry můžeme podusit na kousky nakrájenou zeleninu (papriku, rajče, pórek, řapíkatý celer).
- Omáčku na závěr lze zajímavě dochutit lžičkou hořčice nebo zjemnit lžící zakysané smetany.
- Jemně nasekané čerstvé bylinky omáčku rozjasní i ochutí. Hodí se jarní cibulka, majoránka, libeček, tymián, pažitka. Přidáme je na závěr, abychom nezničili vitamíny a svěží barvu.
Základní ochucení nám napoví videorecept na játrovou omáčku. Postupným zkoušením a ochutnáváním se dobereme k pokrmu, který je originální a zcela "náš".
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Jak na ty nejlepší topinky? Základem je tvrdý chleba a správný tuk. Známe fígl, jak chleba správně nakrájet a čím ho ochutit
Dobře ochucené jídlo - i to je cesta k hospodárnosti a úsporám. Když všem chutná, nejsou žádné zbytky
Vaření s vínem nebo přidání vína do pokrmu má svá pravidla. Jen tak víno předá ze sebe to nejlepší a jídlo skutečně pozdvihne
Komentáře