Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Špenát si bez česneku těžko představíme. Jaké možnosti má ten, kdo česnek nemůže?
Zdroj: Pixabay, Showmeyourflowers

Špenát umí být lahůdkovou zeleninou. Zvláště u čerstvého špenátu stačí rychlé orestování na oleji s plátky česneku a vznikne výborná příloha. Co ale dělat v případě, když někdo česnek nemůže nebo nechce?

Budeme upřímní, česnek do špenátu tak nějak patří, bez něj se zdá, že to není "ono". Přesto můžeme zkusit poradit. Pokud někdo jen nesnáší česnek čerstvý, může použít medvědí nebo sušený, který je k zažívání šetrnější a např. žlučníkáři jej lépe snášejí.

Jak ochutit špenát místo česneku

Můžete si vybrat z několika tipů, některé lze různě kombinovat.

  • Místo oleje nebo másla použijte nakrájenou slaninu.
  • Výraznou chuť může dodat kari koření, mletý římský kmín nebo koriandr. Špenát tím dostane příchuť orientu.
  • Jeho chuť vylepší sušená rajčata, pokud nebyla naložená v oleji s česnekem. Přidejte i bazalku, která se k nim hodí.
  • Další možností jsou výrazné bylinky jako rozmarýn, oregano nebo estragon.
  • Chuť změní i špetka strouhaného muškátového oříšku.
  • Zkuste ve špenátu rozpustit některý výrazný sýr
  • Pokud můžete cibulku, tak smaženou nešetřete.

 

Prostě jde o to, abychom si špenát nemuseli odříkat, když nám chutná a je nám prospěšný. Výborný způsob, jak si užít špenát bez česneku je použití čerstvých listů ve smoothie. Můžeme v něm špenát kombinovat s ovocem nebo jinou zeleninou či bylinkami.