Jak ochutit tatarák? S dochucovadly to nepřehánějte, aby vynikla chuť masa
Tatarák neboli tatarský biftek je oblíbeným pokrmem nejen k pivu. Jedná se o mleté syrové maso, které se ochutí a servíruje ve formě malého kopečku s opečenou topinkou a stroužkem česneku. V našem článku vám poradíme, jak tatarák ochutit.
Ať už svůj tatarák dochutíte čímkoliv, nejdůležitější je správná volba masa. To se na něj používá zásadně hovězí. Nejlepší volbou k přípravě tataráku je svíčková, případně část libového zadního. Maso lze namlít na mlýnku nebo naškrábat nožem.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak ochutit tatarák
V žádném tatarském bifteku nesmí chybět sůl a pepř. S ostatními dochucovadly byste to ale neměli přehnat, aby se zachovala chuť hovězího masa.
- Ve většině receptů na tatarák se objevuje najemno nakrájená cibule, případně šalotka, dále dijonská hořčice, worcesterová omáčka, kečup, drcený kmín a chilli.
- Ozvláštnit chuť tataráku také můžete nasekanými kapary. Ty jsou ale samy o sobě dost slané, tak opatrně se solí.
- V některých receptech se do tataráku přidává najemno nakrájená červená paprika nebo nakládané okurky.
- Tatarský biftek skvěle doplní také nasekané čerstvé bylinky, jako je například pažitka nebo hladkolistá petržel.
- Syrový žloutek je možné zamíchat do masa spolu s ostatními dochucovaly, položit ho na vrchol tatarákového kopečku nebo úplně vynechat.
- Před servírováním můžete kopeček tataráku pro zjemnění chuti zakápnout panenským olivovým olejem.
- Pokud jste však koupili kvalitní maso, byla by škola, kdyby jeho chuť úplně přebila ochucovadla. Proto přidávejte koření a omáčky spíše méně, průběžně ochutnávejte, a případně dolaďte podle vaší chuti.
Česnek do tataráku přidávat nemusíte, pořádně počesnekovaná by totiž měla být opečená topinka, na kterou se tatarský biftek natírá. Jak si doma tatarák připravujete vy? Přidáváte nějaké jiné ingredience, které jsme v článku nezmínili? Podělte se s námi v komentářích.
Komentáře