Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Skvostem české kuchyně jsou od nepaměti rozhodně tradiční omáčky našich babiček jako je svíčková, rajská, koprovka a mnoho jiných. Klíčové je kromě přípravy také dochucení omáčky, proto poradíme jaké koření volíme u tradičních omáček a jak je dochutit.

Pokud bychom měli zvolit klasické české jídlo, bude to vždy jednoznačně omáčka s knedlíkem. Největší oblibu v kuchyni mají rozhodně svíčková, rajská, koprová nebo také křenová. Výborně se do nich hodí silný hovězí vývar.

Jak dochutit tradiční omáčky

Základem pro každou tradiční omáčku je hovězí vývar. Na světlé omáčky vaříme hovězí maso na sporáku, protože využíváme světlejší vývar i jíšku, na tmavé omáčky maso tepelně upravujeme v troubě, abychom docílili silného tmavého vývaru.

  1. Svíčková na smetaně: Do základu této omáčky vždy používáme bobkový list, kuličky nového koření a pepře. Na závěrečné dochucení postačí sůl, cukr, citrónová šťáva nebo vinný ocet.
  2. Rajská omáčka: Podobně jako u svíčkové využijeme bobkový list, nové koření, celý pepř, dále také tymián a hřebíček. Na dochucení použijeme sůl, cukr, případně ocet a špetku skořice.
  3. Koprová omáčka: Základem k ochucení této omáčky je sůl, ocet, cukr a především z názvu vyplývající kopr.
  4. Houbová omáčka: Do "houbovky" nám postačí základní koření jako je sůl, pepř a kmín. Na závěr můžeme do omáčky přidat nasekanou petrželovou nať a kapku citrónové šťávy.
  5. Šípková omáčka: Do této skvostné omáčky volíme "divoké koření" a to zejména černý pepř, nové koření, bobkový list, jalovec nebo také tymián. Podle chuti můžeme přidat ještě šípkový džem a strouhaný perník.
  6. Játrová omáčka: K játrové omáčce se báječně hodí kmín, majoránka a prolisovaný česnek. Nezapomeneme také klasickou sůl a pepř. 

Podle videonávodu si můžete vyzkoušet říznou křenovou omáčku s knedlíkem. Napište nám do komentářů, jaká je vaše nejoblíbenější tradiční omáčka.

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky