Jak ochutit zelí ze sklenice? Připravte si s námi naprosto neodolatelnou přílohu
Kysané zelí patří k oblíbeným přílohám. Nejčastěji se s ním setkáme v kombinaci s pečeným masem a knedlíky, je však také neodmyslitelnou ingrediencí segedínského guláše nebo všemi milovaných zelných placek.
Kdo by odolal vepřovým výpečkům s pořádnou náloží lahodného kysaného zelí a minimálně pěti knedlíky k tomu? My rozhodně ne. Celkový dojem z pokrmů však závisí na skvělém ochucení nejen masa, ale i přílohy - v tomto případě zelí.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak ochutit zelí ze sklenice
Ať už jste začátečníky v kuchyni nebo hledáte pouze inspiraci, s našimi tipy vykouzlíte dokonale chutné zelí, že vám ho doma budou ujídat rovnou z hrnce.
- Základem je najemno nakrájená a poté dozlatova opečená cibulka, která dodá zelí chutný šmrnc. Restujte ji nejlépe na sádle pro ještě lepší a výraznější chuť.
- Zelí je potřeba také osolit, zatímco kmín se přidávat nemusí, protože je v zelí již obsažen - záleží tak pouze na vaší volbě.
- K podlévání můžete namísto vody využít vývar, čímž zelí dodáte nový rozměr chutí. Jen pozor na přílišné solení - myslete na to, že vývar obsahuje množství soli. Stejně tak lze použít i bílé víno (v případě červeného zelí pak víno červené).
- Oblíbeným ochucením zelí ze sklenice je divoké koření, tedy bobkový list, nové koření a celý pepř, se kterým rozhodně nesáhnete vedle.
- Sladce kořeněného nádechu dosáhnete přidáním špetky mletého anýzu - s jeho množstvím buďte opravdu opatrní, abyste zelí neznehodnotili.
- Namísto dochucování zelí cukrem vyzkoušejte med, který mu dodá příjemnou sladkost. Naopak octem se dochucovat kysané zelí již nemusí.
- Přidáním oloupaných a nadrobno nakrájených či nastrouhaných jablek získá zelí na jemně nasládlé chuti. Jablka však přidávejte až ke konci tepelné úpravy. Také sušené švestky v kysaném zelí se těší velké oblibě, vyzkoušíte?
- Mnozí gurmáni ocení kostičky vyškvařené slaniny lehce zamíchané do zelí. A ochutnali jste už kysané zelí s ananasem? Pokud ne, nemeškejte - stojí to za to.
- Jestliže před restováním cibule necháte na pánvi nejprve rozpustit cukr, připravíte karamelizované zelí, které je dokonalou přílohou nejen k masu.
Zelí nakonec nezapomeňte zahustit - syrovou či vařenou bramborou, jíškou nebo jen poprášením moukou. Dejte však pozor na množství mouky při zahušťování, abyste jí nepřebili chuť.
Připravte si s námi dokonalé gnocchi, zelí a uzené:
Komentáře