Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kysané zelí patří k oblíbeným přílohám. Nejčastěji se s ním setkáme v kombinaci s pečeným masem a knedlíky, je však také neodmyslitelnou ingrediencí segedínského guláše nebo všemi milovaných zelných placek.

Kdo by odolal vepřovým výpečkům s pořádnou náloží lahodného kysaného zelí a minimálně pěti knedlíky k tomu? My rozhodně ne. Celkový dojem z pokrmů však závisí na skvělém ochucení nejen masa, ale i přílohy - v tomto případě zelí.

Jak ochutit zelí ze sklenice

Ať už jste začátečníky v kuchyni nebo hledáte pouze inspiraci, s našimi tipy vykouzlíte dokonale chutné zelí, že vám ho doma budou ujídat rovnou z hrnce.

  1. Základem je najemno nakrájená a poté dozlatova opečená cibulka, která dodá zelí chutný šmrnc. Restujte ji nejlépe na sádle pro ještě lepší a výraznější chuť.
  2. Zelí je potřeba také osolit, zatímco kmín se přidávat nemusí, protože je v zelí již obsažen - záleží tak pouze na vaší volbě.
  3. K podlévání můžete namísto vody využít vývar, čímž zelí dodáte nový rozměr chutí. Jen pozor na přílišné solení - myslete na to, že vývar obsahuje množství soli. Stejně tak lze použít i bílé víno (v případě červeného zelí pak víno červené).
  4. Oblíbeným ochucením zelí ze sklenice je divoké koření, tedy bobkový list, nové koření a celý pepř, se kterým rozhodně nesáhnete vedle.
  5. Sladce kořeněného nádechu dosáhnete přidáním špetky mletého anýzu - s jeho množstvím buďte opravdu opatrní, abyste zelí neznehodnotili.
  6. Namísto dochucování zelí cukrem vyzkoušejte med, který mu dodá příjemnou sladkost. Naopak octem se dochucovat kysané zelí již nemusí.
  7. Přidáním oloupaných a nadrobno nakrájených či nastrouhaných jablek získá zelí na jemně nasládlé chuti. Jablka však přidávejte až ke konci tepelné úpravy. Také sušené švestky v kysaném zelí se těší velké oblibě, vyzkoušíte?
  8. Mnozí gurmáni ocení kostičky vyškvařené slaniny lehce zamíchané do zelí. A ochutnali jste už kysané zelí s ananasem? Pokud ne, nemeškejte - stojí to za to.
  9. Jestliže před restováním cibule necháte na pánvi nejprve rozpustit cukr, připravíte karamelizované zelí, které je dokonalou přílohou nejen k masu.

Zelí nakonec nezapomeňte zahustit - syrovou či vařenou bramborou, jíškou nebo jen poprášením moukou. Dejte však pozor na množství mouky při zahušťování, abyste jí nepřebili chuť.

Připravte si s námi dokonalé gnocchi, zelí a uzené:

Komentáře

Další tipy a triky