Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Očistit chřest tak, abychom ho neznehodnotili, vyžaduje naši pozornost
Zdroj: Pixabay, Pezibear

Křupavý a lahodný chřest je vítanou změnou v jarním jídelníčku. Kupujeme bílý a později i zelený (příp. fialový) chřest balený ve svazcích. Nákupu i přípravě je potřeba věnovat pozornost, abychom cennou surovinu neznehodnotili.

Při nákupu sledujeme čerstvost (chřest nesmí být ovadlý a ohebný, je křehký, sevřené hlavičky při tření jedné o druhou vržou a při zlomení hlasitě prasknou), nepoškozenost i barvu výhonků. Chřest dlouho neskladujeme, brzy vysychá a dřevnatí.

Jak očistit chřest

Čistíme jej ostrou škrabkou na zeleninu.

  • Bílý chřest má tužší slupku, čistíme ji od hlavičky směrem k druhému konci po celém obvodu.
  • Dřevnaté konce po kouskách odkrajujeme, dokud nenarazíme na křupavou část.
  • Bílý chřest opět svážeme a vaříme nastojato ve vodě se solí, trochou citronové šťávy a cukru, abychom zmírnili případnou nahořklost. Hlavičky by z vody měly vykukovat, abychom je nerozvařili. Vaříme asi 5–8 minut.
  • Zelený (fialový) chřest většinou není potřeba loupat, leda ve spodní třetině u silnějších stonků.
  • Slupky ani odkrojené konce chřestu nevyhazujeme, poslouží na vývar.
  • Vaříme jej raději jen v páře, protože se snadno rozvaří. Stačí mu 2–3 minuty.
Těm, kdo chřest nikdy nevařili, možná pomůže náš videorecept na vařený chřest se sýrovou omáčkou.

 

 

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli