Jak odměřit vodu, mléko, olej nebo jinou tekutinu. Správná míra je základem úspěchu
Naše maminky a babičky leckdy při vaření přidávají suroviny jen tak - "od oka". Než získáme dobrý odhad u často používaných receptů, vyplatí se pečlivě vážit nebo odměřovat suroviny.
To platí i pro všechny tekutiny, ať už vodu, mléko nebo třeba olej či ocet. Nejjednodušší je koupit si buď plastovou nebo skleněnou průhlednou nádobu určenou na odměřování (odměrku). K měření malého množství nám postačí lžička, lžíce nebo speciální odměrná lžíce.
- Pokud odměrnou nádobu vezmeme do ruky a začneme do ní napouštět např. vodu z kohoutku, hladina se bude pohybovat a naše měření bude nepřesné. Lepší je odměrku postavit na rovný povrch a tekutinu do ní pomalu nalévat z jiné nádoby.
- Pozorujeme přitom odměrnou nádobu ze strany a kontrolujeme, jestli se již tekutina dostala na správnou značku stupnice.
- Podle některých receptů je potřeba odměřit tekutinu na lžíce. V tom případě ji opatrně na lžíci lijeme nad malou nádobkou a teprve z ní ji přelijeme k ostatním surovinám. Tekutina nám totiž ze lžíce snadno přeteče a tímto způsobem snáze ohlídáme správné množství.
-
Je dobré znát základní jednoduché objemy, díky tomu snadno odhadneme množství - 1 lžička = 5 ml, 3 lžičky = 1 lžíce = 15 ml
Podle následujícího receptu snadno upečeme kefírovou buchtu. Ukázku postupu nám předvede video. Pomocí odměrky si odměříme potřebné množství kefíru.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Jednoduchý kynutý švestkový koláč má tenké těsto a na něm položené šťavnaté ovoce posypané voňavou drobenkou
Vánoční trhy v Praze na Míráku lákají na pečená jablka v čokoládě, cukroví i andělské langoše za 140 Kč
Jak odměřovat čas během vaření? Podívejte se s námi na různé možnosti
Komentáře