Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak odměřit vodu, mléko, olej nebo jinou tekutinu. Správná míra je základem úspěchu
Zdroj: Pixabay, Alexander Fox

Naše maminky a babičky leckdy při vaření přidávají suroviny jen tak - "od oka". Než získáme dobrý odhad u často používaných receptů, vyplatí se pečlivě vážit nebo odměřovat suroviny.

To platí i pro všechny tekutiny, ať už vodu, mléko nebo třeba olej či ocet. Nejjednodušší je koupit si buď plastovou nebo skleněnou průhlednou nádobu určenou na odměřování (odměrku). K měření malého množství nám postačí lžička, lžíce nebo speciální odměrná lžíce.

  • Pokud odměrnou nádobu vezmeme do ruky a začneme do ní napouštět např. vodu z kohoutku, hladina se bude pohybovat a naše měření bude nepřesné. Lepší je odměrku postavit na rovný povrch a tekutinu do ní pomalu nalévat z jiné nádoby.
  • Pozorujeme přitom odměrnou nádobu ze strany a kontrolujeme, jestli se již tekutina dostala na správnou značku stupnice.
  • Podle některých receptů je potřeba odměřit tekutinu na lžíce. V tom případě ji opatrně na lžíci lijeme nad malou nádobkou a teprve z ní ji přelijeme k ostatním surovinám. Tekutina nám totiž ze lžíce snadno přeteče a tímto způsobem snáze ohlídáme správné množství.
  • Je dobré znát základní jednoduché objemy, díky tomu snadno odhadneme množství - 1 lžička = 5 ml, 3 lžičky = 1 lžíce  = 15 ml

Podle následujícího receptu snadno upečeme kefírovou buchtu. Ukázku postupu nám předvede video. Pomocí odměrky si odměříme potřebné množství kefíru.

 

Další tipy a triky