Jak odstranit jádřinec z jablek? Zvládneme to ostrým nožem nebo vykrajovačem jádřinců. Z jablek pak připravíme oblíbenou pochoutku
Jablka jsou nejoblíbenějším ovocem naší kuchyně. Výborně chutnají, jsou velmi zdravá a běžně dostupná. Stačí je umýt a můžeme se do nich pustit. Výborné jsou nejrůznější moučníky s jablky a mezi nejrychlejší z nich patří pečená nebo zapékaná jablka.
Jablka nejprve dobře omyjeme a osušíme, potom se hned můžeme pustit do kuchyňské úpravy. Podle některých receptů jablka rozkrojíme a potom je odstranění jádřince jednoduché. Na některé pochoutky je ale vhodnější jablka nerozkrajovat, pouze z nich odstranit jádřinec.
Jak odstranit jádřinec z jablka
Máme nejméně dvě možnosti, jak jádřinec pohodlně vyjmout, aniž bychom jablko rozkrájeli na více dílů:
- Jablko položíme stopkou vzhůru na prkénko, do ruky si vezmeme úzký ostrý nůž, který zasuneme do jablka, těsně vedle jádřince, a prostrčíme ho až dolů k prkýnku. Potom nůž vytáhneme a zasuneme opakovaně do jiného místa (4–5 x), tak abychom postupně "obkroužili" nožem celý jádřinec. Poté by již jádřinec měl jít snadno vyjmout z jablka.
- Ke snadnému vyjmutí jádřince lze použít také vykrajovač jádřinců. Různé varianty vykrajovačů koupíme v prodejnách s kuchyňskými potřebami. Jablko položíme stopkou vzhůru na prkénko, ostrým vykrajovačem zatlačíme doprostřed jablka, směrem k prkénku. Poté vykrajovačem pootočíme a jádřinec vyjmeme. Vykrajovače lze použít i na hrušky.
- A pozor - zásadně jablko nožem ani vykrajovačem neprokrajujeme proti ruce, abychom se nezranili.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Jak připravit linecké? Aby bylo těsto tvárné a cukroví pak krásně křehké, nejdůležitější se vybrat tu správnou mouku
Na Vánoce patří vaječňák: Nejlepší je z kvalitního rumu a smetany. Pravá vanilka z něj udělá delikatesu
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Komentáře