Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak odstranit jádřinec z jablek? Zvládneme to ostrým nožem nebo vykrajovačem jádřinců. Z jablek pak připravíme oblíbenou pochoutku
Zdroj: Pixabay

Jablka jsou nejoblíbenějším ovocem naší kuchyně. Výborně chutnají, jsou velmi zdravá a běžně dostupná. Stačí je umýt a můžeme se do nich pustit. Výborné jsou nejrůznější moučníky s jablky a mezi nejrychlejší z nich patří pečená nebo zapékaná jablka.

Jablka nejprve dobře omyjeme a osušíme, potom se hned můžeme pustit do kuchyňské úpravy. Podle některých receptů jablka rozkrojíme a potom je odstranění jádřince jednoduché. Na některé pochoutky je ale vhodnější jablka nerozkrajovat, pouze z nich odstranit jádřinec

Jak odstranit jádřinec z jablka

Máme nejméně dvě možnosti, jak jádřinec pohodlně vyjmout, aniž bychom jablko rozkrájeli na více dílů:

  1. Jablko položíme stopkou vzhůru na prkénko, do ruky si vezmeme úzký ostrý nůž, který zasuneme do jablka, těsně vedle jádřince, a prostrčíme ho až dolů k prkýnku. Potom nůž vytáhneme a zasuneme opakovaně do jiného místa (4–5 x), tak abychom postupně "obkroužili" nožem celý jádřinec. Poté by již jádřinec měl jít snadno vyjmout z jablka. 
  2. Ke snadnému vyjmutí jádřince lze použít také vykrajovač jádřinců. Různé varianty vykrajovačů koupíme v prodejnách s kuchyňskými potřebami. Jablko položíme stopkou vzhůru na prkénko, ostrým vykrajovačem zatlačíme doprostřed jablka, směrem k prkénku. Poté vykrajovačem pootočíme a jádřinec vyjmeme. Vykrajovače lze použít i na hrušky.
  3. A pozor - zásadně jablko nožem ani vykrajovačem neprokrajujeme proti ruce, abychom se nezranili.
Jablka bez jádřinců lze plnit a péct nebo zapékat - výsledkem jsou oblíbené dobroty. Lákavou inspiraci na plnění jablek najdeme v dalším článku. Z jablek připravíme také mnoho dalších moučníků, jedním z nich je šťavnatý fofr koláč, s jehož přípravou nám poradí následující video.
 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli