Jak odstranit jádřinec z jablek? Zvládneme to ostrým nožem nebo vykrajovačem jádřinců. Z jablek pak připravíme oblíbenou pochoutku
Jablka jsou nejoblíbenějším ovocem naší kuchyně. Výborně chutnají, jsou velmi zdravá a běžně dostupná. Stačí je umýt a můžeme se do nich pustit. Výborné jsou nejrůznější moučníky s jablky a mezi nejrychlejší z nich patří pečená nebo zapékaná jablka.
Jablka nejprve dobře omyjeme a osušíme, potom se hned můžeme pustit do kuchyňské úpravy. Podle některých receptů jablka rozkrojíme a potom je odstranění jádřince jednoduché. Na některé pochoutky je ale vhodnější jablka nerozkrajovat, pouze z nich odstranit jádřinec.
Jak odstranit jádřinec z jablka
Máme nejméně dvě možnosti, jak jádřinec pohodlně vyjmout, aniž bychom jablko rozkrájeli na více dílů:
- Jablko položíme stopkou vzhůru na prkénko, do ruky si vezmeme úzký ostrý nůž, který zasuneme do jablka, těsně vedle jádřince, a prostrčíme ho až dolů k prkýnku. Potom nůž vytáhneme a zasuneme opakovaně do jiného místa (4–5 x), tak abychom postupně "obkroužili" nožem celý jádřinec. Poté by již jádřinec měl jít snadno vyjmout z jablka.
- Ke snadnému vyjmutí jádřince lze použít také vykrajovač jádřinců. Různé varianty vykrajovačů koupíme v prodejnách s kuchyňskými potřebami. Jablko položíme stopkou vzhůru na prkénko, ostrým vykrajovačem zatlačíme doprostřed jablka, směrem k prkénku. Poté vykrajovačem pootočíme a jádřinec vyjmeme. Vykrajovače lze použít i na hrušky.
- A pozor - zásadně jablko nožem ani vykrajovačem neprokrajujeme proti ruce, abychom se nezranili.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Treska po mlynářsku s třepanými bramborami
Přidáno před 5 hodinami
Vaječná pomazánka s vejci a křenem
Přidáno před 6 hodinami
Kedlubnová máslová polévka s hráškem
Přidáno před 7 hodinami
Rajčatový chleba
Přidáno 7. 6. 2024 11:52
Lilek tří barev
Přidáno 7. 6. 2024 10:33
Kuřecí marinovaná plněná prsa
Přidáno 7. 6. 2024 07:02
Komentáře