Jak odvodnit cuketu? Už naše babičky na to znaly jednoduchý trik
Cuketa má v sobě vysoký podíl vody, což může být při kuchyňském zpracování nežádoucí a zbytečně to prodlužuje délku nutné tepelné úpravy. Přebytečnou vodu můžeme z cuket jednoduše a rychle odstranit. Poradíme, jak odvodnit cuketu.
Někdy se říká "nechat cuketu vypotit nebo vyplakat" a řeč je tom samém. Zbavení se přebytečné tekutiny má význam zvlášť u větších cuket a provádí se naprosto jednoduše. Díky odvodnění předejdeme tomu, aby naše jídlo bylo po uvaření vodnaté a mdlé. Už naše babičky znaly jednoduchý trik, který právě u cuket velmi dobře "funguje".
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak zbavit cuketu přebytečné vody
Skvělým pomocníkem, kterým nám v tomto případě pomůže, je sůl. Využijeme ji, ať už cuketu nejprve nakrájíme na plátky nebo nastrouháme. Odvodňování se hodí nejen před smažením a zapékáním, ale i v jiných situacích.
- Cuketa na plátky: V tomto případě jednotlivé plátky posolíme lehce z obou stran, rozložíme na tácek nebo na talíř, a necháme 15–30 minut odpočívat. Po chvíli se plátky orosí a přebytečná tekutina odtéká. Cuketu potom osušíme a můžeme se pustit do vaření.
- Nastrouhaná cuketa: I v této situaci si lehce poradíme. Nastrouhanou cuketu mírně osolíme, promícháme a dáme ji do cedníku nad větší mísu. Přebytečná voda začne odkapávat do mísy, po chvíli jí ještě pomůžeme tak, že cuketu lehce vymačkáme. Pak už můžeme připravit oblíbené cuketové jídlo.
A co z cukety uvařit? Jen pro málo produktů ze zahrádky vzniklo tolik receptů, jako právě pro cuketu. Od slaných po sladké, od jednoduchých po složité, můžete si vybrat jídla z trouby, vařená či grilovaná, polévky, hlavní jídla, pomazánky a výtečné moučníky.
Odvodnění cuket má smysl i před smažením plátků cukety, před přípravou této dobroty můžete zhlédnout následující videorecept.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Jak dlouho nechat potit cuketu? Poradíme vám, jak nejlépe postupovat u této vodnaté zeleniny
Jak na pravé řecké tzatziki: Důležité je použít hutný řecký jogurt a okurku nechat vykapat. Konzistenci vylepší olej
Slaný cuketový koláč "cukeťák" pečeme z mladých cuket. Aby se povedl, držíme se spolehlivého receptu
Komentáře