Jak okořenit hranolky. Vhodně zvolené koření je doladí k dokonalosti
Bramborové hranolky patří mezi nejžádanější jídla z brambor. Brambory před přípravou oloupeme a umyjeme, potom nakrájíme na hranolky. Na jejich ochucení používáme kromě soli ještě voňavé bylinky a oblíbené koření.
Bramborové hranolky si můžeme koupit mražené a jen je dokončit, ale není nad hranolky vlastnoručně připravené. Použijeme na ně pouze kvalitní a zdravé brambory, doporučují se především brambory typu C, případně B. Nejlépe se nám bude pracovat s většími bramborami podlouhlého tvaru.
- Brambory oloupeme a umyjeme.
- Nakrájíme je na hranolky - buď ručně nebo pomocí elektrického přístroje. Velikost jednotlivých kousků by měla být totožná, aby se hranolky propekly rovnoměrně a současně.
- Nakrájené hranolky dáme na půl hodiny do nádoby se studenou vodou. Z brambor se díky tomu odplaví část škrobu a po upečení budou křupavější a chutnější.
- Brambory necháme okapat a dobře je osušíme v utěrce.
- Potom brambory upečeme nebo usmažíme - klasicky je připravujeme v elektrické troubě, ale výborným novodobým pomocníkem je horkovzdušná fritéza, ve které se dá smažit jen s minimem tuku.
Kdy a jak hranolky ochutit? Správné ochucení jejich chuť dotáhne k dokonalosti.
Jak ochutit bramborové hranolky
Máme pro vás několik tipů:
- Solíme je zásadně až těsně před podáváním, jinak zvlhnou a změknou. Hranolky stačí osolit, žádné další koření nebo bylinky nejsou nutné.
- Pokud se rozhodneme hranolky dochutit kořením nebo bylinkami, máme dvě možnosti - můžeme je ochutit už před pečením nebo teprve těsně před servírováním na stůl. Kdy je dochutíme, to záleží i na zvoleném koření nebo bylinkách.
- Příklady vhodného koření na hranolky: grilovací koření (směs bez soli), provensálské koření, koření na pizzu (nebo jiné italské koření), pepř, rozmarýn, paprika, sušený česnek (i čerstvý), tymián, chilli, bazalka, mletý kmín, dobromysl, majoránka. Toto koření obvykle dáváme už před pečením.
- Až po upečení hranolky promícháme s jemně nakrájenými natěmi. Zvlášť vhodná je naťová petrželka, ale použít můžeme také pažitku, nať cibule, libeček, medvědí česnek, bazalku a další.
- Na další dochucení nebo doplnění hotových brambor na talíři se často používá kečup, tatarská omáčka, zakysaná smetana, jogurt, strouhaný sýr, případně různé ochucené dresinky, které v sobě mohou obsahovat dříve jmenované možnosti.
- Bramborové hranolky doplníme krásně barevnou zeleninovou oblohou nebo zeleninovým salátem. Nic dalšího není potřeba, ale kdo chce, přidá např. smažený řízek.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Jde připravit dokonalé bramborové hranolky doma? Práce s nimi se nám určitě vyplatí jejich lepší chutí
Česnek v naší kuchyni: Jak ho správně používat při vaření, abychom z něho měli co největší užitek
Jak nejlépe obalit řízky? Trojobal pro změnu ochutíme bylinkami a kořením, část strouhanky nahradíme kukuřičnými lupínky
Komentáře