Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak rychle a snadno oloupat i vydlabat velkou dýni? Když víme, jak na to, půjde to mnohem lépe, než by se dalo čekat
Zdroj: Top recepty

Velké dýně Goliáš mohou dorůst takové velikosti, že jeden člověk má co dělat, aby je přemístil. A možná proto nahání obavy i jejich zpracování. Mohlo by se stát, že kompot nebo kandování budeme odkládat a dýně se začne kazit.

Goliáš sice na pohled působí nepřemožitelně, ale chce to pouze správnou techniku. Když ho osprchujeme a osušíme, přeneseme ho do kuchyně raději v ručníku, aby nám nevyklouzl z rukou. Není třeba se ale bát do této dýně zakrojit, slupka totiž není zdaleka tak pevná a tuhá, jak by se mohlo zdát na první pohled.

Jak nakrájet a vydlabat velkou dýni

Postup je velmi jednoduchý a poměrně rychlý.

  • Potřebujeme velký a ostrý nůž, krájení s ním jde snadno. Dýni položíme "placatější" (tzn. spodní) stranou dolů. Bude pak stabilnější. Případně si na první rozkrojení pod ní můžeme nechat ručník.
  • Dýni nejprve rozdělíme na poloviny a každou z nich ještě jednou rozpůlíme. Krájíme nejlépe tak, aby čtvrtiny byly odděleny ve směru od stopky k opačné straně dýně - půjde nám pak snadněji okrajování.
  • Každou čtvrtku vydlabeme. Na dlabání dýně hokkaido nám stačí pevná lžíce, ale na Goliáše si raději vezmeme dostatečně pevnou naběračku - odstranění měkkého vnitřku je pak záležitostí chvilky. 
  • Po vydlabání nám z dýně zůstanou pevné stěny (jakási "skořápka"), kterou ještě musíme oloupat.

Jak oloupat velkou dýni Goliáš

I okrajování je snadné, pokud víme, jak na to.

  • Můžeme si vzít nůž a začít okrajovat jednotlivé čtvrtiny dýně, to ale není dobrý postup - zbytečně moc hmoty odkrájíme a půjde nám to pomalu. Navíc se snadno zraníme nožem.
  • Nejlepší je jednotlivé čtvrtiny nařezat na užší pruhy (opět po směru od stopky na druhou stranu) a ty pak jednoduše okrájet škrabkou.
  • Jde to tak rychle, že když na to budeme dva a jeden bude dýni rozkrajovat na pruhy, druhý okrajovat, tak první druhému bude sotva stačit.
  • Díky škrabce vznikne jen velmi málo odpadu.
Oloupanou a rozkrájenou dýni zpracujeme co nejdříve. Velká dýně se hodí např. na kompot, kandování nebo na výborné dýňové zelí. Část, kterou nezvládneme zpracovat hned, uložíme do ledničky a skladujeme pouze krátkodobě (do tří dnů). Pro delší skladování ji zmrazíme.

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky