Jak rychle a snadno oloupat i vydlabat velkou dýni? Když víme, jak na to, půjde to mnohem lépe, než by se dalo čekat
Velké dýně Goliáš mohou dorůst takové velikosti, že jeden člověk má co dělat, aby je přemístil. A možná proto nahání obavy i jejich zpracování. Mohlo by se stát, že kompot nebo kandování budeme odkládat a dýně se začne kazit.
Goliáš sice na pohled působí nepřemožitelně, ale chce to pouze správnou techniku. Když ho osprchujeme a osušíme, přeneseme ho do kuchyně raději v ručníku, aby nám nevyklouzl z rukou. Není třeba se ale bát do této dýně zakrojit, slupka totiž není zdaleka tak pevná a tuhá, jak by se mohlo zdát na první pohled.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak nakrájet a vydlabat velkou dýni
Postup je velmi jednoduchý a poměrně rychlý.
- Potřebujeme velký a ostrý nůž, krájení s ním jde snadno. Dýni položíme "placatější" (tzn. spodní) stranou dolů. Bude pak stabilnější. Případně si na první rozkrojení pod ní můžeme nechat ručník.
- Dýni nejprve rozdělíme na poloviny a každou z nich ještě jednou rozpůlíme. Krájíme nejlépe tak, aby čtvrtiny byly odděleny ve směru od stopky k opačné straně dýně - půjde nám pak snadněji okrajování.
- Každou čtvrtku vydlabeme. Na dlabání dýně hokkaido nám stačí pevná lžíce, ale na Goliáše si raději vezmeme dostatečně pevnou naběračku - odstranění měkkého vnitřku je pak záležitostí chvilky.
- Po vydlabání nám z dýně zůstanou pevné stěny (jakási "skořápka"), kterou ještě musíme oloupat.
Jak oloupat velkou dýni Goliáš
I okrajování je snadné, pokud víme, jak na to.
- Můžeme si vzít nůž a začít okrajovat jednotlivé čtvrtiny dýně, to ale není dobrý postup - zbytečně moc hmoty odkrájíme a půjde nám to pomalu. Navíc se snadno zraníme nožem.
- Nejlepší je jednotlivé čtvrtiny nařezat na užší pruhy (opět po směru od stopky na druhou stranu) a ty pak jednoduše okrájet škrabkou.
- Jde to tak rychle, že když na to budeme dva a jeden bude dýni rozkrajovat na pruhy, druhý okrajovat, tak první druhému bude sotva stačit.
- Díky škrabce vznikne jen velmi málo odpadu.
Komentáře