Jak oloupat krevety. Tyto mořské plody jsou vhodné pro různé druhy kuchyňských úprav
Krevety, desetinozí korýši, patří mezi nejpopulárnější mořské plody a zároveň se jedná o labužnickou specialitu. Připravují se vždy co nejčerstvější. Pokud si krevety koupíme mražené, doma je necháme před kuchyňskou úpravou pozvolna rozmrazit v lednici.
Jak loupat a čistit krevety
Krevety (nebo o trochu větší garnáty) můžeme sice uvařit v krunýřích, ale obvykle je tepelně upravujeme až po jejich odstranění. Krunýře a hlavičky při loupání nevyhazujeme, ale využijeme do vývaru.
- Nejprve krevety propláchneme studenou vodou a pak se pustíme do čištění.
- Přitom každou krevetu vždy jednou rukou držíme a druhou rukou z ní ulomíme nožičky i hlavičku.
- Z tělíčka sloupneme krunýř a s ocáskem ho odtrhneme. Nebo můžeme ocásek s posledním článkem krunýře u tělíčka ponechat a stáhnout pouze zbývající krunýř.
- Zádovou částí krevet vede černé střívko, které je potřeba odstranit. A to nejen z estetických důvodů, ale také aby nám při jídle neskřípal v ústech písek. Střívko najdeme na straně, kde bývala hlavička, a opatrně ho vytrhneme. Když ho nevytáhneme celé zároveň, odstraníme zbývající část na straně od ocásku za pomoci párátka.
- Jde to i jinak: Do zad krevety vytvoříme mělký řez a střívko z něj vyjmeme, pomůže nám opět párátko. Tělíčka krevet pak můžeme rozložit naplocho a dále zpracovat v kuchyni.
- Střívko se dá odstranit i z nevyloupaných krevet, a to pomocí párátka, které vpíchneme do zad krevet na místa, kde se překrývají pláty krunýře, a střívko vytáhneme.
Jak připravit krevety na česneku a másle
Krevety mají široké využití. Můžeme je vařit, smažit, grilovat i blanšírovat. Patří do středomořské i asijské kuchyně, v syrové podobě bývají součásti sushi. Jednou z nejchutnějších úprav jsou krevety na másle a bylinkách. Podle videa je můžete vyzkoušet na česneku:
A víte, proč jsou některé krevety šedé a jiné růžovo-oranžové? Šedé jsou čerstvé (tepelně neupravené), a krásné zbarvení získají teprve až po tepelné úpravě.
Komentáře