Jak oloupat nebo spařit papriku? S našimi tipy budete mít během chvilky hotovo
Paprika je letní plodová zelenina, která má proti jiné zelenině mnoho odrůd, barev, tvarů i velikostí. Každý druh se hodí na něco jiného a při nákupu vybíráme papriku podle, toho co se z ní chystáme připravit. Papriky obsahují mnoho vitamínů a minerálů, proto by měly být častou součástí našeho pestrého jídelníčku.
I přesto, že mnoho vitamínů je i ve slupce papriky, často se slupka loupe. Důvodem je, že je hůře stravitelná. Například pro malé děti je nevhodná, neboť by jim mohla způsobit trávící potíže. Z tohoto důvodu je někdy nutné dostat z papriky slupku pryč. Za čerstvého stavu to není vůbec jednoduché. Jak si s tím poradit, vám prozradíme v dnešním článku.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak oloupat papriky
Papriky se dají oloupat několika způsoby:
- Jedna z nejjednodušších možností je vložit papriku do hrnce s vroucí vodou. Avšak jenom na 1 minutu. Poté je ihned vložte do studené vody. Slupka vám půjde dolů úplně sama.
- Dalším způsobem je použití mikrovlnné trouby. Papriky vložte do mikrotenového sáčku a zapněte v přístroji na 2 minuty. Slupka poté půjde oddělit lehce.
Jak oloupat papriky díky spaření
Jiným způsobem, jak dostat slupku z paprik pryč, je odstranit ji za pomoci pečící trouby. Tento způsob je trošku náročnější na přípravu i čas, ale vyplatí se. Z pečených paprik je pak možné uvařit nespočet chutných jídel.
- Nejprve je nutné papriky pořádně očistit od stopek a semínek, pak nakrájet na menší kousky. Zapněte si troubu, papriky rozložte na plech s pečicím papírem, pokapejte olivovým olejem a dejte péct zhruba na 220 °C. Papriky pečte do té doby, než se objeví černé puchýřky na slupce. Poté ještě horké vložte do igelitového pytlíku a nechte zhruba 5 minut zapařit. Slupka vám půjde velmi lehce oddělit od dužiny.
Masové kuličky na paprikách
Pokud máte doma vetší množství paprik, určitě stojí za vyzkoušení i recept na masové kuličky, které se pečou na paprikách, rajčatech a cibuli, vše se pak zalije směsí z protlaku a piva. Jde o jednoduchý video-recept z jednoho pekáčku, který vás překvapí svou výbornou chutí. Masové kuličky můžete podávat s kouskem čerstvého chleba.
Máte i vy nějaké osvědčené tipy, jak si ulehčit práci s přípravou zeleniny? Budeme rádi, když se s námi o své tipy podělíte do komentáře pod článkem.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Jak snadno očistit větší množství paprik? Po vykrojení je zbavíme semínek a plody opláchneme vodou
Pečicí papír je dobrý sluha, ale zlý pán, pokud nelze zkrotit. Naše video vám s ním pomůže
Jak blanšírovat zeleninu. Správný postup zachová čerstvost zeleniny a zbaví ji bakterií a virů
Komentáře