Oloupat rajčata s námi zvládne každý začátečník. Poradíme jednoduchý postup a pomůže i názorné video
Loupaná rajčata potřebujeme občas do různých pokrmů, kde by nám ale po jejich rozvaření slupky vadily. Oceníme je především v omáčkách na těstoviny.
Nejzdravější je jíst rajčata neloupaná, protože právě ve slupce se nachází nejvíce zdraví prospěšného lykopenu. Ale do některých pokrmů, někdy i z estetického hlediska, potřebujeme přece jenom rajčata loupaná.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak rajčata loupeme
Loupeme pouze zralá rajčata, nedozrálá jdou loupat špatně a se slupkou bychom se zbytečně připravili o část dužniny.
- Rajčata omyjeme.
- Na opačném konci plodu, než má stopku, narušíme slupku ostrým nožíkem do tvaru kříže.
- Pak rajčata blanšírujeme - asi jednu minutu.
- Můžeme také rajčata zalít vroucí vodou a nechat v ní 5 minut stát, aby se uvolnila slupka - viz video.
- Následně je zchladíme ve studené vodě a můžeme loupat. Jde to většinou velmi rychle.
- Vodu na blanšírování udržujeme těsně pod bodem varu.
- Na lovení rajčat z horké vody se osvědčila děrovaná lžíce (naběračka).
Hodně zralá rajčata stačí oloupat i bez spařování ostrým nožíkem.
Loupaná rajčata můžeme také sterilovat jako polokonzervu. Ta z vlastní sklizně budou určitě výborná. Při vaření protlaku nebo kečupu je rychlejší rozvařená rajčata propasírovat, aniž bychom je loupali.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Marocký rajčatovo-okurkový salát shlada: Trochu jiný „šopák“ je bez sýra, zato krásně voní římským kmínem a koriandrem
Rajčata sterilovaná ve vlastní šťávě: Ideální polotovar na zimu, příprava je jednoduchá, rajčata jsou totiž jedinou ingrediencí
Z úrody vyzrálých rajčat si uvaříme ten nejlepší domácí kečup. Ochutíme ho podle sebe, výsledek bude určitě kvalitní
Komentáře