Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Loupaná rajčata potřebujeme občas do různých pokrmů, kde by nám ale po jejich rozvaření slupky vadily. Oceníme je především v omáčkách na těstoviny.

Nejzdravější je jíst rajčata neloupaná, protože právě ve slupce se nachází nejvíce zdraví prospěšného lykopenu. Ale do některých pokrmů, někdy i z estetického hlediska, potřebujeme přece jenom rajčata loupaná.

Jak rajčata loupeme

Loupeme pouze zralá rajčata, nedozrálá jdou loupat špatně a se slupkou bychom se zbytečně připravili o část dužniny.

  • Rajčata omyjeme.
  • Na opačném konci plodu, než má stopku, narušíme slupku ostrým nožíkem do tvaru kříže.
  • Pak rajčata blanšírujeme - asi jednu minutu
  • Můžeme také rajčata zalít vroucí vodou a nechat v ní 5 minut stát, aby se uvolnila slupka - viz video.
  • Následně je zchladíme ve studené vodě a můžeme loupat. Jde to většinou velmi rychle.
  • Vodu na blanšírování udržujeme těsně pod bodem varu.
  • Na lovení rajčat z horké vody se osvědčila děrovaná lžíce (naběračka).

Hodně zralá rajčata stačí oloupat i bez spařování ostrým nožíkem.

Loupaná rajčata můžeme také sterilovat jako polokonzervu. Ta z vlastní sklizně budou určitě výborná. Při vaření protlaku nebo kečupu je rychlejší rozvařená rajčata propasírovat, aniž bychom je loupali.

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky