Jak oloupat uvařená vajíčka. Použijeme jednoduchý postup, který znaly už naše babičky
Vejce jsou oblíbenou potravinou do slaných i sladkých jídel. Můžeme z nich ušlehat sníh do moučníků, používat je k zapékání, přidávat je do těst a karbanátků, jsou důležitou součástí trojobalu. Oceníme je do palačinek a omelet. A po uvaření nám dávají mnoho dalších variant využití.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak oloupat uvařená vejce
Postup je snadný, ale při neopatrném loupání se může stát, že zbytečně "oloupeme" i část bílku.
- Hned po uvaření vejce vložíme do chladné vody, půjdou nám lépe loupat a vnitřek se už nebude zbytečně déle ohřívat. Navíc ochlazením předejdeme vzniku našedlého proužku mezi žloutkem a bílkem.
- Skořápku po uvaření a ochlazení jemně naklepneme.
- Můžeme ji naklepat na různých místech, nebo uvařené vajíčko rukou poválet po stole.
- Skořápka tím popraská a půjde snadno oloupat.
- Hůře se loupají čerstvá vejce než starší.
- Při loupání můžeme nechat vejce pod puštěnou chladnou vodou z kohoutku, skořápka půjde lépe oddělit.
- Oloupaná vejce vždy ještě opláchneme ve studené vodě, aby na nich nezůstal ani malý zbytek skořápky.
- Uvařená vajíčka brzy spotřebujeme. Můžeme je nakrájet do salátů, zamíchat do pomazánek nebo využít ke zdobení namazaného pečiva (např. chlebíčků). Jsou výborná do polévek (např. do kyselky) nebo je můžeme podávat se špenátem či s fazolovou omáčkou.
- Pokud plánujeme použít vejce až následující den, vložíme je zatím do osolené chladné vody a uložíme do ledničky.
Jak připravit vajíčkovou pomazánku
Podle následujícího receptu připravíme výbornou vajíčkovou pomazánku. Nejprve utřeme máslo s vařenými žloutky, pak přidáme hořčici, sůl a pepř. Promícháme a nakonec vmícháme nasekané bílky, nakrájenou cibuli a okurky. Mažeme na plátky veky nebo na celozrnné pečivo.
Komentáře