Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak opražit mouku na sucho? S trochou trpělivosti docílíte kýženého výsledku
Zdroj: Freepik

Na sucho pražená mouka se využívá k zahušťování polévek a omáček. K opražené mouce se nepřidává žádný tuk, proto je vhodná pro dietáře i malé děti. Mouku je potřeba pomalu pražit až do požadovaného zabarvení.

Občas je potřeba přistoupit k zahuštění jídel, nejčastěji omáček. Jak to ale udělat bez použití dalšího tuku navíc? Jedním z řešení je suchá jíška. Tou pak lze bez přidání dalších ingrediencí (včetně tuku) lehce zahustit jakékoliv pokrmy.

Jak opražit mouku na sucho

Nehledejte v pražení mouky nic složitého, zvládne to opravdu každý:

  • Na řádně rozehřátou pánev (nejlépe teflonovou) vsypte předem prosátou hladkou mouku. Ta nemusí být pouze pšeničná, záleží na vašich preferencích.
  • Na středním plamenu, za neustálého míchání, mouku pražte. Opravdu zásadní je od ní neodcházet, spálená mouka zhořkne a tím se zcela znehodnotí.
  • Míchejte a pražte až do požadované barvy, ta může být lehce zlatavá, ale i jemně hnědá. Doba pražení bývá většinou okolo 10 minut.
  • Hotovou jíšku nechte vychladnout a před použitím ji řádně rozmíchejte v tekutině, abyste předešli tvorbě hrudek v polévce či omáčce.
  • Suchou jíšku poté můžete skladovat až několik měsíců v lednici a pokud jí potřebujete připravit větší množství, lze ji pražit na plechu v troubě. I zde je ale potřeba její pravidelné míchání, aby se nespálila.

Zahušťování praženou moukou má svá pravidla. Kromě rozmíchání v tekutině je důležité po jejím přidání obsah hrnce alespoň dalších 20 minut nechat povařit, aby se mouka rozvařila, byla lépe stravitelná a v pokrmu nebyla nijak cítit.

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky