Jak opražit sezamová semínka? Pražením a pečením získají jemně oříškovou chuť
Sezam patří k nejstarším pěstovaným olejninám. Drobná plochá semínka mají bílou až světle krémovou barvu, některý druh sezamu je však černý. Semínka mají vysoký obsah vápníku a minerálů a chutnají jako oříšky.
Sezam natural má nevýraznou chuť, proto ho před podáváním pražíme. Používá se k dochucení orientálních omáček a dresinků, asijských jídel, salátů a pomazánek. Nejznámějšími pokrmy ze sezamu jsou tahini pasta a japonský gomasio.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak opražit sezam
Semínka nasypeme na suchou horkou pánev a na mírném ohni je za stálého míchání opražíme do světle hnědé barvy. Pozor - pro vysoký obsah tuku (50 %) se mohou rychle spálit. Prudce pražená semínka vystřelují z pánve. Po dosažení požadované barvy je nasypeme do misky, aby se v pánvi dále nepřipalovaly. Jelikož sezam rychle žlukne, spotřebujeme ho během pár dní.
Semínka sezamu nepražíme, pokud jimi sypeme těsto před pečením - chleba, rohlíky, slané krekry, housky na hamburgery, jak vidíte v našem videu:
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Koláč ze špaldové mouky s kompotovaným ovocem a mandlemi
Přidáno před 2 hodinami
Domácí sekana se sýrem
Přidáno před 3 hodinami
Šťavnatá jablíčka s krustou
Přidáno před 5 hodinami
Krabí salát s cuketou
Přidáno před 14 hodinami
Lilek se žampiony, kukuřicí a fazolkami
Přidáno před 15 hodinami
Tvarohový dip k zelenině i masu
Přidáno 18. 9. 2024 12:33
Přečtěte si Zobrazit více
Jak opražit strouhanku, aby byla krásně křupavá? Videonávod poradí, jak na to
Gomasio, oblíbený zázrak japonské kuchyně, si snadno připravíme doma. Poradíme, jak ho zařadit do jídelníčku
Zázrak ze sezamových semínek: Z tahini pasty vytvoříte dokonalý dresink a hodí se i do dezertů
Komentáře