Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Sezam patří k nejstarším pěstovaným olejninám. Drobná plochá semínka mají bílou až světle krémovou barvu, některý druh sezamu je však černý. Semínka mají vysoký obsah vápníku a minerálů a chutnají jako oříšky.

Sezam natural má nevýraznou chuť, proto ho před podáváním pražíme. Používá se k dochucení orientálních omáček a dresinků, asijských jídel, salátů a pomazánek. Nejznámějšími pokrmy ze sezamu jsou tahini pastajaponský gomasio.

Jak opražit sezam

Semínka nasypeme na suchou horkou pánev a na mírném ohni je za stálého míchání opražíme do světle hnědé barvy. Pozor - pro vysoký obsah tuku (50 %) se mohou rychle spálit. Prudce pražená semínka vystřelují z pánve. Po dosažení požadované barvy je nasypeme do misky, aby se v pánvi dále nepřipalovaly. Jelikož sezam rychle žlukne, spotřebujeme ho během pár dní.

Semínka sezamu nepražíme, pokud jimi sypeme těsto před pečením - chleba, rohlíky, slané krekry, housky na hamburgery, jak vidíte v našem videu:

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky