Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Smažené květy černého bezu v těstíčku, podle lidového názvu "kosmatice", jsou báječnou pochoutkou, kterou si můžete vychutnat pouze jednou v roce při rozkvětu bezinek. Poradíme, jak připravit tuto specialitu našich babiček.

Základem smažených květů černého bezu je křupavost, výsledné kosmatice mají působit načechraným dojmem, nikoli jako obalená placka. Proto je důležité, aby těstíčko bylo tak akorát husté - má připomínat těsto na palačinky či hustou smetanu.

Jak smažit květy bezu

Na tento recept si připravíme: 2 žloutky, 2 bílky, 4 vrchovaté lžíce hladké mouky, 5 lžic mléka, 2 lžíce rumu, špetku soli, olej na smažení, skořicový cukr nebo skořici a moučkový cukr na posypání. 

  1. Nejprve rozšleháme žloutky se špetkou soli, mlékem, moukou a rumem.
  2. Nyní z bílků ušleháme tuhý sníh a postupně jej přidáváme do těsta.
  3. Rozehřejeme na pánvi vyšší vrstvu oleje. Květy bezu namočíme do těstíčka a ihned ponoříme do rozehřátého oleje.
  4. Usmažíme je dozlatova a poté necháme okapat od oleje na ubrousku. Ještě horké sypeme skořicovým cukrem, případně skořicí a mletým cukrem.

Pokud máte přebytek nasbíraných bezových květů, pojďte si připravit podle videoreceptu báječný a zdravý sirup z květů černého bezu.

Přejeme dobrou chuť.

 

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli