Jak otevřít kokosový ořech? Správný postup zaručí, že jeho otevírání nebude oříšek
Věděli jste, že i když má kokos v názvu ořech, žádným ořechem není? Jedná se o pecku ovocného plodu, proto je tak tvrdý a odolný. Jakmile ho však otevřete, najdete poklad - lahodnou dužinu a výživnou kokosovou vodu.
Během zimního období je ideální příležitost si koupit kokosový ořech, jehož cena není nijak vysoká a zároveň zužitkujeme celý jeho obsah. Po naříznutí z něj vytéká nasládlá kokosová voda, která je plná minerálů. Kokosovou dužinu je skvělé nastrouhat a použít čerstvou k pečení, do smoothie a kaší, případně z ní škrabkou udělat hoblinky, které usušíme a využíváme podle potřeby. Ze skořápek pak s trochou fantazie můžeme vyrobit nádherné dekorace.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak otevřít kokosový ořech
Nejdříve je důležité vybrat zdravý kokosový ořech, který se poměrně rychle kazí a proto volíme takový, který má neporušenou skořápku a po zatřesení v něm šplouchá kokosová voda. Poté se můžeme pustit do otevírání kokosu:
- Nejdříve ostrým šroubovákem nebo vývrtkou prorazte nejměkčí ze tří otvorů v kokosu.
- Vytékající kokosovou vodu zachyťte do misky či sklenice a co nejdříve vypijte.
- Předehřejte troubu na 200 °C a vložte kokos na mřížku na 15 minut. Skořápka sama praskne.
- Kokosový ořech otevřete také hrubou silou, a to buď kladivem (tlučte postupně po celém obvodu), nebo ho můžete rozřezat pilkou na dřevo.
Upečte si podle našeho podrobného videonávodu vynikající hrnkovou rafaelo buchtu, která voní kokosem a je vláčná díky přelití smetanou ke šlehání po upečení. Dobrou chuť.
Komentáře