Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Věděli jste, že i když má kokos v názvu ořech, žádným ořechem není? Jedná se o pecku ovocného plodu, proto je tak tvrdý a odolný. Jakmile ho však otevřete, najdete poklad - lahodnou dužinu a výživnou kokosovou vodu.

Během zimního období je ideální příležitost si koupit kokosový ořech, jehož cena není nijak vysoká a zároveň zužitkujeme celý jeho obsah. Po naříznutí z něj vytéká nasládlá kokosová voda, která je plná minerálů. Kokosovou dužinu je skvělé nastrouhat a použít čerstvou k pečení, do smoothie a kaší, případně z ní škrabkou udělat hoblinky, které usušíme a využíváme podle potřeby. Ze skořápek pak s trochou fantazie můžeme vyrobit nádherné dekorace

Jak otevřít kokosový ořech

Nejdříve je důležité vybrat zdravý kokosový ořech, který se poměrně rychle kazí a proto volíme takový, který má neporušenou skořápku a po zatřesení v něm šplouchá kokosová voda. Poté se můžeme pustit do otevírání kokosu

  1. Nejdříve ostrým šroubovákem nebo vývrtkou prorazte nejměkčí ze tří otvorů v kokosu. 
  2. Vytékající kokosovou vodu zachyťte do misky či sklenice a co nejdříve vypijte. 
  3. Předehřejte troubu na 200 °C a vložte kokos na mřížku na 15 minut. Skořápka sama praskne
  4. Kokosový ořech otevřete také hrubou silou, a to buď kladivem (tlučte postupně po celém obvodu), nebo ho můžete rozřezat pilkou na dřevo. 

Upečte si podle našeho podrobného videonávodu vynikající hrnkovou rafaelo buchtu, která voní kokosem a je vláčná díky přelití smetanou ke šlehání po upečení. Dobrou chuť. 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky