Jak otevřít sklenici se šroubovacím víčkem? Vyzkoušejte 6 tipů pro snadné otvírání
Při domácím zavařování využijeme přebytky zeleniny a ovoce, nic pak nemusí přijít nazmar. Snadno se zavařuje do sklenic se šroubovacími víčky, potíž ale může nastat při jejich otvírání. Vyžaduje to buď pořádnou sílu nebo nějakou vychytávku.
Při zavařování naše babičky s oblibou používaly víčka Omnia, na jejichž uzavírání bylo potřeba mít "zavařovací hlavy", ale ani s nimi nebylo zavírání zcela snadné. Dnes jsou stále oblíbenější sklenice se šroubovacími víčky. Zavařování jde krásně od ruky a víčka pěkně drží. Někdy až příliš.
Zavařeniny
Zavařování a nakládání jsou nejlepší způsoby, jak můžeme oblíbeným potravinám prodloužit trvanlivost a dopřát si je kdykoliv během roku. Zavařovat se dají různé druhy ovoce, nejčastěji v podobě… Podívejte se na všechny zavařeniny.
Jak si usnadnit otvírání šroubovacích víček
Máme pro vás několik tipů pro snadný postup.
- Při otvírání je důležité mít naprosto suché ruce i sklenici s víčkem, jinak vám víčko či sklenice bude při snaze o otevření prokluzovat.
- Na pomoc si můžete vzít něco, co vám usnadní uchopení víčka. Nejčastěji to bude utěrka, ale pomohou i gumové rukavice.
- Před otvíráním zkuste poklepat na víčko dřevěnou paličkou či vařečkou, můžete vyzkoušet i lžíci. Otevírání pak jde snadněji.
- Jednoduše jde otevřít sklenice tak, že nejprve nadzvednete zlehka okraj víčka pomocí malého pevného nožíku. Pod víčko se dostane trochu vzduchu a otvírání pak bude záležitostí chvilky. Vzhledem k tomu, že se pracuje s nožem, je potřeba být opravdu velmi opatrní. Že už sklenice půjde otevřít, to poznáte podle zvláštního zvuku.
- Sklenici i s víčkem můžete také nahřát, otvírání pak půjde snáze.
- Doporučujeme také vyzkoušet jednoduchý a levný otvírák, který si koupíte (např. v Ikea, cca 40 Kč). Pokud víčka používáte opakovaně, dejte pozor, abyste je při otvírání nepoškodili.
Pokud se vám letos na zahradě či v sadu nebývale urodilo, narazili jste na kvalitní pláňku, zmrazených a sušených hub už máte habaděj a dumáte, co s novým úlovkem, nebo prostě jen chcete uchovat…
A co do šroubovacích sklenic zavařit? Může to být cokoliv. Vyzkoušejte třeba pečený čaj, který si můžete do zásoby připravit i v zimě, použít se dá totiž i mražené ovoce.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
14 receptů na jídla pečená v sáčku: Vyzkoušejte snadné a čisté pečení plné chuti
Petr Štěpánek preferuje chlapské vaření: Používám koření, které by normální člověk nepozřel, směje se herec
Brokolicové gnocchi si zamilujete: Příprava je snadná, chuť luxusní, s malým trikem je navíc budete mít jako z restaurace
Komentáře