Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak otrhat zralý rakytník a nezranit se o trny? Nabízíme rady, jak si práci usnadnit
Zdroj: Pixabay

Sytě žluté plody rakytníku jsou díky obsahu biologicky cenných látek přínosem pro naše tělo. Mezi zralými bobulkami rostou na větvičkách nepříjemné trny a keře se poměrně špatně otrhávají. Jak si s tím poradit?

Rakytník řešetlákový a sběr jeho plodů zajímá čím dál více lidí. Menší opadavý keř už od pozdního léta až do plného podzimu zdobí krásně žluté bobulky. Jsou plné vitamínů (především vitamínu C) a mohou významně podpořit naši imunitu.

Jak otrhat rakytník

Keř rakytníku je nejen ozdobný svými lístky a později zralými plody, ale na jeho větvičkách vyrůstají také trny, které znepříjemňují sběr plodů. Jak bobule trhat?

  • Plody některých odrůd rakytníku jdou utrhnout od větviček poměrně lehce a bez rozmáčknutí (např. Sluníčko), na to můžeme pamatovat už při výběru nových sazenic.
  • Nejjednodušším způsobem je ustřihnout některé větvičky a uložit je ke zmražení do mrazáku. Zmrzlé větvičky pak vytáhneme, větvičkou klepneme o stůl a plody již většinou opadají samy. Ostříhat můžeme nejvýše třetinu větví (a jen každý druhý rok), jinak by keř nemusel přežít.
  • Plody ze středu keře, které rostou na silnějších větvích, opatrně z keře obereme ručně. Ty, které tam zůstanou, již necháme ptákům.

Přes nesnadné otrhávání se sběr a zpracování rakytníku rozhodně vyplatí. Naše tělo tyto plody ocení nejen v podzimních plískanicích, ale kdykoliv jindy, když potřebujeme zvýšený přísun vitamínů.

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky