Jak ozdobit perník. Od obyčejné snídaňové buchty po luxusní dezert pro hosty
Litý perník připravovaly už naše babičky - byl to nejčastěji připravovaný moučník vůbec. Jeho jednoduchost je v tom, že se těsto smíchá v míse, nalije na vymazaný a vysypaný plech, upeče a na závěr popráší cukrem.
Perníkové řezy k nedělní snídani byly v mnoha domácnostech tradicí. Byly vždy připraveny, když děti dostaly hlad nebo přišla sousedka na návštěvu. Perník ale může vypadat i jinak - slavnostně jako zákusky. Poradíme vám, jak na to.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak ozdobit perník na plechu
Perník bývá suchý, poprášený cukrem nebo politý čokoládovou polevou:
- Perník do ruky je svačinou pro děti, které si přiběhnou domů pro něco dobrého - nemusí být ani pocukrovaný.
- Do perníku patří marmeláda nebo povidla - natřeme je buď dovnitř řezů nebo pod polevu - moučník získá výraznou, nakyslou chuť.
- Perníkové řezy poprášíme cukrem přes šablonu, libovolný předmět nebo krajku a tím získáme krásný hnědobílý dekor.
- Pokud použijeme dvě barvy citrónové polevy nebo čokolády, můžeme vytvořit mramorování, mřížkování, cákance a jiné oblíbené vzory.
- Polevu můžeme posypat sekanými ořechy, kokosem, barevným máčkem, ozdobit cukrovou dekorací nebo lístkem meduňky.
- Perník s krémem už je zákuskem - potřeme ho marmeládou a kakaovým krémem a ozdobíme jako dortík - například ovocem a lístkem máty.
Perník ozdobíme podle toho, co přidáme do těsta - například rozinky nebo strouhaná jablka či cuketa se mají rády s čokoládou. Strouhaná citrónová a pomerančová kůra (i kandovaná) zase s nakyslou citrónovou polevou. Obecně se dá říct, že i suchý perník polevou získá na vláčnosti a chuti. Ořechy a kokos v těstě znamenají, že jimi můžeme posypat i povrch perníku s polevou.
Pokud jste dostali chuť na něco rychlého a dobrého, můžete zkusit vláčný perník podle našeho videa:
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Hornickej knedlík ve vajíčku podle Adama Runduse. Připravený jako sendvič se šunkou a okurkami chutná skvěle
Jak ozdobit řezy čokoládou, aby vypadaly skvěle? Podle jednoduchého videa to zvládnete
Voňavý perník na plech podle Josefa Maršálka chutná božsky: Ani do něj nepotřebujete vejce, říká cukrář
Komentáře