Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Litý perník připravovaly už naše babičky - byl to nejčastěji připravovaný moučník vůbec. Jeho jednoduchost je v tom, že se těsto smíchá v míse, nalije na vymazaný a vysypaný plech, upeče a na závěr popráší cukrem.

Perníkové řezy k nedělní snídani byly v mnoha domácnostech tradicí. Byly vždy připraveny, když děti dostaly hlad nebo přišla sousedka na návštěvu. Perník ale může vypadat i jinak - slavnostně jako zákusky. Poradíme vám, jak na to.

Jak ozdobit perník na plechu

Perník bývá suchý, poprášený cukrem nebo politý čokoládovou polevou:

  • Perník do ruky je svačinou pro děti, které si přiběhnou domů pro něco dobrého - nemusí být ani pocukrovaný.
  • Do perníku patří marmeláda nebo povidla - natřeme je buď dovnitř řezů nebo pod polevu - moučník získá výraznou, nakyslou chuť.
  • Perníkové řezy poprášíme cukrem přes šablonu, libovolný předmět nebo krajku a tím získáme krásný hnědobílý dekor.
  • Pokud použijeme dvě barvy citrónové polevy nebo čokolády, můžeme vytvořit mramorování, mřížkování, cákance a jiné oblíbené vzory.
  • Polevu můžeme posypat sekanými ořechy, kokosem, barevným máčkem, ozdobit cukrovou dekorací nebo lístkem meduňky.
  • Perník s krémem už je zákuskem - potřeme ho marmeládou a kakaovým krémem a ozdobíme jako dortík - například ovocem a lístkem máty.

Perník ozdobíme podle toho, co přidáme do těsta - například rozinky nebo strouhaná jablka či cuketa se mají rády s čokoládou. Strouhaná citrónová a pomerančová kůra (i kandovaná) zase s nakyslou citrónovou polevou. Obecně se dá říct, že i suchý perník polevou získá na vláčnosti a chuti. Ořechy a kokos v těstě znamenají, že jimi můžeme posypat i povrch perníku s polevou.

Pokud jste dostali chuť na něco rychlého a dobrého, můžete zkusit vláčný perník podle našeho videa:

 

Komentáře

Další tipy a triky