Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Křen je oblíbenou ingrediencí v mnoha receptech díky své pikantní chuti, která dodává jídlům svěží šmrnc. Avšak co dělat, když křen ztratí svou pevnost, začne být gumový a ovadlý? Dobrou zprávou je, že i takový křen lze snadno oživit.

Křen vadne, protože postupně ztrácí vlhkost. Nejčastěji k tomu dochází, pokud není správně uchováván - ideální podmínky pro skladování jsou v lednici. Abyste předešli ovadnutí křenu, doporučuje se ho zabalit do vlhkého hadříku nebo papírového ubrousku a uložit do plastového sáčku. To pomáhá udržet vlhkost a chránit křen před vysušením.

Jak oživit křen

Způsobů, jak křen oživit, je hned několik. Pokud nepomůže jeden způsob, můžete vyzkoušet další:

  • Potřebujete-li oživit křen rychle, můžete ho ponořit do ledové vody. Křen vložte do misky, zalijte ledovou vodou a počkejte zhruba 15–30 minut. Nízká teplota vody mu pomůže rychle absorbovat potřebnou vlhkost a navrátí mu křehkost.
  • Dalším skvělým trikem je zabalit ovadlý křen do vlhké utěrky. Kuchyňskou utěrku namočte do studené vody a lehce vyždímejte. Zabalte do ní křen a uložte ho na několik hodin do lednice. Vlhkost z utěrky se postupně vstřebá do kořene a obnoví jeho čerstvost.

  • Je-li křen už starší, bude třeba oloupat tvrdou slupku a nakrájet ho na menší kousky, které snadněji absorbují vlhkost.  Ponořte ho na několik hodin do misky se studenou vodou. Díky tomu by měl získat zpět ztracenou pevnost a ostrost.

Ovadlý křen není třeba hned vyhazovat. Díky jednoduchým trikům ho můžete snadno oživit a opět použít do svých oblíbených receptů. Správné skladování a péče o křen vám navíc pomůže předejít dalšímu vadnutí a zajistí jeho čerstvost na dlouhou dobu.

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky