Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak pasírovat rajčata? Je to jednoduché, pokud znáte osvědčený postup. Poradíme, jak na to
Zdroj: Top recepty

Máme-li bohatou úrodu rajčat z vlastní zahrady, přemýšlíme, jak ji co nejlépe zužitkovat. Jednou z možností je pečlivě připravený rajský protlak, který uchováme ve sklenicích pomocí jednoduché sterilace.

Rajčata v různých formách úpravy jsou cennou surovinou pro mnoho oblíbených pokrmů. Zvlášť praktický a užitečný je rajský protlak - v komoře ho není nikdy dost, protože ho můžeme přidávat ke značnému množství chutných jídel.

Jak pasírovat rajčata

Postup pasírování rajčat máme přesně popsaný v jednom z receptů našeho receptáře:

  1. Rajčata nejprve omyjeme a po překrojení napůl z nich odstraníme semínka a přebytečnou tekutinu.
  2. V hrnci rajčata podlijeme vodou a při občasném míchání rozvaříme.
  3. Po rozvaření rajčata ještě rozmixujeme a protlačíme přes síto nebo cedník za pomoci naběračky či vařečky - tzn. cedník jednoduše položíme přes další hrnec, rozvařená rajčata do něj naběračkou postupně přidáváme a krouživým pohybem vařečky je přes cedník protlačujeme. Případné zbylé rajčatové slupky odstraníme. 
  4. Poté propasírovaná rajčata na sporáku mírným varem zahustíme na požadovanou hustotu. 
  5. Protlak rozlijeme do malých vypařených (vysterilizovaných) skleniček, na jejichž dno jsme pro vůni dali několik lístků bazalky
  6. Skleničky s protlakem sterilujeme a uložíme v chladnu a temnu.

Rajčatový protlak v kuchyni oceníme při vaření různých omáček a dalších jídel. Můžeme z něho připravit tu nejlepší rajskou omáčku, kterou jistě uděláme radost rodině a hlavně dětem.

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky