Jak pasírovat rajčata? Je to jednoduché, pokud znáte osvědčený postup. Poradíme, jak na to
Máme-li bohatou úrodu rajčat z vlastní zahrady, přemýšlíme, jak ji co nejlépe zužitkovat. Jednou z možností je pečlivě připravený rajský protlak, který uchováme ve sklenicích pomocí jednoduché sterilace.
Rajčata v různých formách úpravy jsou cennou surovinou pro mnoho oblíbených pokrmů. Zvlášť praktický a užitečný je rajský protlak - v komoře ho není nikdy dost, protože ho můžeme přidávat ke značnému množství chutných jídel.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak pasírovat rajčata
Postup pasírování rajčat máme přesně popsaný v jednom z receptů našeho receptáře:
- Rajčata nejprve omyjeme a po překrojení napůl z nich odstraníme semínka a přebytečnou tekutinu.
- V hrnci rajčata podlijeme vodou a při občasném míchání rozvaříme.
- Po rozvaření rajčata ještě rozmixujeme a protlačíme přes síto nebo cedník za pomoci naběračky či vařečky - tzn. cedník jednoduše položíme přes další hrnec, rozvařená rajčata do něj naběračkou postupně přidáváme a krouživým pohybem vařečky je přes cedník protlačujeme. Případné zbylé rajčatové slupky odstraníme.
- Poté propasírovaná rajčata na sporáku mírným varem zahustíme na požadovanou hustotu.
- Protlak rozlijeme do malých vypařených (vysterilizovaných) skleniček, na jejichž dno jsme pro vůni dali několik lístků bazalky.
- Skleničky s protlakem sterilujeme a uložíme v chladnu a temnu.
Rajčatový protlak v kuchyni oceníme při vaření různých omáček a dalších jídel. Můžeme z něho připravit tu nejlepší rajskou omáčku, kterou jistě uděláme radost rodině a hlavně dětem.
Komentáře