Jak pečovat o uložená jablka? Poradíme také, jak uskladněná jablka spotřebovat
Jablka známe všichni především jako symbol podzimu. Některé odrůdy sklízíme od konce léta až do října, dokonce mohou při správném uskladnění vydržet přes zimní měsíce až do jara - proto bychom neměli zapomínat na správnou péči.
Jablka z vlastní zahrady jsou v zimních měsících přímo k nezaplacení. Velkou výhodou je jejich snadné skladování, díky tomu dokáží vydržet celé zimní období. Z těchto jablíček navíc zvládnete připravit báječné dobroty.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak pečovat o uložená jablka
V první řadě je podstatné dbát na správné uskladnění jablek. Ideálním místem jsou přiměřeně vlhké a chladné sklepy, pro skladování vybíráme pouze zdravá, nepotlučená a nepomačkaná jablka:
- Také v zimním období bychom měli jablka pravidelně kontrolovat a kazící se kusy vyhazovat, aby se choroby nešířily dále na ostatní plody.
- Aby úroda vydržela bez problémů až do jara, je nezbytné sklepní prostory pravidelně větrat, jablka pak nebudou tak rychle dozrávat.
Jak spotřebovat uložená jablka
Jablka dokážeme snadno zpracovat podle nejrůznějších receptů především do sladkých moučníků. Inspirujte se těmito tipy:
- Pokud nestíháte jablka spotřebovat v syrovém stavu, báječnou pochoutkou se stanou sušené křížaly. Získáte zdravé mlsání pro celou rodinu.
- Jablka jsou vhodná i k zavařování, jednoduše tak zpracujete větší množství jablek na marmeládu či kompot, případně je nastrouhaná zavaříte jako polotovar k přípravě různých moučníků.
- Tyto plody se perfektně hodí také do čerstvých salátů, oblíbenou svačinkou pro děti je nastrouhaná mrkev s jablkem.
- Z jablek ve spojení s dalším ovocem můžete vykouzlit hřejivý pečený čaj, který je na zimní období jako stvořený.
Jablečná povidla jsou oblíbená, a to především k použití na koláče a buchty či k potření perníku. Příprava povidel je jednoduchá, snadno do nich větší množství jablek. Máte-li originální tip na další využití jablek, napište nám do komentáře.
Komentáře