Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Popraskanému těstu na velikonočního beránka lze předejít správným postupem
Zdroj: Toprecepty

Nepodařený výsledek pečení dokáže rozmrzet asi každého. Zvláště pokud jsme se chtěli pěkným výsledkem pochlubit. Nehodám v kuchyni lze většinou předejít. Není nutné mít z pečení moučníků obavy, ale důležité je vědět, jak na to.

Beránek je tradiční velikonoční moučník. Pečeme ho z různých těst, od kynutých přes třená až po piškotová. Dokonce lze upéct beránka i bez formy. Kromě správně připraveného těsta je důležitý i způsob pečení, aby se moučník podařil.

Jak předejít prasklinám u beránka

Nejdůležitější je správné předehřátí trouby, aby se těsto peklo rovnoměrně. Každý se řídí zkušenostmi s vlastním spotřebičem, protože každá trouba peče jinak.

  • Kypřící prostředky do těsta dávkujeme podle receptu. Mnoho kypřidla mívá za následek bouřlivý proces při pečení a popraskání těsta.
  • Povrch těsta ve formě můžeme povlažit vodou nebo mlékem, kynutého beránka rozšlehaným vejcem apod. Tekutina zvlhčí povrch a umožní plynům lépe unikat.
  • Troubu vyhřejeme na 180 °C.
  • Formu s těstem vložíme do vyhřáté trouby.
  • Necháme asi 10-15 minut péct při této teplotě. To je důležité, aby kypřící prostředky (droždí, pečicí prášek, sníh) mohly začít účinkovat.
  • Pak teplotu snížíme na 150-160 °C a dopečeme.
  • Beránky ve formě s víkem pečeme o 5-10 minut déle než bez víka.
  • Upečené těsto poznáme zapíchnutím čisté špejle, která musí po vytažení být suchá. V opačném případě moučník opatrně vrátíme do trouby a pečeme dál.

I popraskané těsto lze šikovně zamaskovat vydatnějším pocukrováním, polevou (čokoládovou nebo cukrovou), ozdobným zakrytím povrchu krémem nebo sněhem. Pomohly vám naše rady? Můžete nám napsat do komentářů pod článkem.

Pro inspirací vám doporučujeme ke zhlédnutí následující videorecept:

 

 

Komentáře

Další tipy a triky