Jak upéct dobrý bílkový chlebíček? Zpracujeme do něho zbylé bílky, s postupem poradí názorné video
Bílkový chlebíček je plný kandovaného ovoce, oříšků a rozinek. Spotřebujeme do něho bílky, které nám zůstaly po pečení některých druhů cukroví. Z bílků ušleháme pevný sníh, doplníme ho dalšími surovinami a upečeme.
Bílkový chlebíček je velmi pěkný na řezu, vynikne totiž barevná mozaika z ořechů, a kandovaného nebo sušeného ovoce. Když chlebíček pěkně zabalíme, můžeme ho vzít s sebou na návštěvu a darovat jako výborný jedlý dárek.
Jak upéct skvělý bílkový chlebíček
Na tuto dobrotu použijeme formu na srnčí hřbet, kterou vyložíme pečicím papírem nebo vymažeme tukem a vysypeme jemnou strouhankou či moukou.
- Na bílkový chlebíček potřebujeme 4 bílky, 100 g cukru moučka, 50 g rozinek, 50 g kandovaného ovoce, 80 g vlašských ořechů, 60 g polohrubé mouky, 50 g čokolády na vaření.
- Do misky nasypeme nakrájené vlašské ořechy, přidáme polohrubou mouku a promícháme.
- V jiné misce ušleháme bílky s cukrem moučka do tuhého sněhu.
- K bílkům přidáme směs ořechů a mouky.
- Přisypeme rozinky, kandované ovoce a čokoládu na vaření, kterou jsme nastrouhali nebo nakrájeli na malé kostičky.
- Vše zlehka promícháme a těstem naplníme formu.
- Upečeme zvolna dorůžova v troubě vyhřáté na 150 °C. Propečenost si ověříme špejlí.
- Upečený chlebíček vyklopíme z formy a stáhneme z něho pečicí papír. Pokud by ještě na povrchu lepil, vložíme ho ještě na chvíli do trouby, ale už bez formy.
Jak ozdobit bílkový chlebíček
Hotový bílkový chlebíček necháme zchladnout a poté ho můžeme dozdobit čokoládovou polevou. Výborný bude i jen posypaný práškovým cukrem. Chlebíček zabalíme a uložíme do chladna, během několika dnů získá příjemnou vláčnost a ještě lepší chuť.
Do pečení bílkových chlebíčků se pustíme, pokud se nám doma sejde více bílků po pečení některých druhů cukroví. Máme ale i jiné možnosti, jak bílky zužitkovat. Dají se z nich upéct kokosky, laskonky nebo pusinky.
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda
Komentáře