Jak péct bramboráky v troubě? Budou výrazně méně tučné než při smažení na pánvi
Na bramboráky nedáme dopustit. Oblíbené bramborové placky z nastrouhaných syrových brambor krásně voní po česneku a majoránce, chutnají skvěle, jen kdyby nebyly tak mastné. Máme pro vás tipy na bramboráky pečené v troubě, které jsou mnohem méně tučné než ty z pánve.
Příprava bramboráků je velmi snadná. Nastrouháme oloupané brambory, buď najemno nebo nahrubo, případně půl na půl. Přebytečnou tekutinu vymačkáme. Přidáme mouku, vejce, sůl, majoránku a třený česnek, případně pepř. Smažíme je na pánvi.
Pečení bramboráků v troubě
Můžeme je ale také péct v troubě na pečicím papíře nebo na pomaštěném plechu. Pečeme je buď ve tvaru klasických placek, nebo je rozprostřeme na celý plech a po upečení krájíme. Do těsta lze zamíchat ovesné vločky nebo pohankovou mouku. Kdo chce, přidá dokonce houby nebo uzeninu. Bramboráky ve tvaru placiček tvoříme pomocí lžíce a během pečení je otočíme.
Výborné bramboráky z trouby
Bramboráky v troubě můžete vyzkoušet podle našeho receptu. Potřebujete na ně brambory, vejce, hladkou mouku, sůl, pepř, majoránku, třený česnek a horké mléko. Díky mléku si totiž brambory zachovají pěknou barvu.
- Brambory nastrouháme najemno. Přebytečnou vodu slijeme.
- Přidáme horké mléko, vejce, mouku, pepř, sůl, voňavou majoránku a česnek. Vše dobře promícháme.
- Na plech dáme pečicí papír, který potřeme olejem.
- Lžící na něj vytvoříme placičky, bramboráky.
- Upečeme je dozlatova při teplotě 200 °C po dobu cca 20–30 minut. Během pečení bramboráky otočíme.
Přesný postup pečení bramboráků můžete zhlédnout v následujícím videu.
Budeme rádi, když nám do komentářů napíšete, jak připravujete bramboráky v troubě vy.
A pokud vás zajímá, jak připravit ještě lepší bramboráky, máme pro vás tři jednoduché tipy v dalším článku.
Komentáře