Jak péct koblihy v troubě? Vynikající koblížky upečete bez tuku a otáčení
Koblížek na másle smažený, na okénku chlazený - to je pochoutka ze známé pohádky, která neodmyslitelně patří k masopustnímu veselí plného dobrého jídla a zábavy. Pokud je vám těžko po tučnějších zabijačkových specialitách, tyhle koblihy z trouby přijdou vhod.
Koblihy se tradičně dělají z kynutého těsta a jsou smažené ve vyšší vrstvě oleje, másla či nesoleného sádla. Takové koblížky však můžou být pro někoho příliš mastné a těžké, proto si je můžeme udělat i zdravěji - bez tuku v troubě. Pečené koblihy jsou vláčné, nadýchané a rozhodně si na nich pochutnáme.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak péct koblihy v troubě
Výhodou pečení koblížků v troubě je, že koblížky nemusíme nijak otáčet, pečeme všechny naráz - jak plněné, tak neplněné, a výsledné koblihy nejsou nasáklé tukem. A jak na to?
- Plech vyložte pečicím papírem a rozehřejte troubu na 180 °C.
- Naplněné koblížky vyskládejte na plech, přikryjte utěrkou a nechte ještě 20–30 minut kynout.
- Poté vložte do rozehřáté trouby a pečte 12–15 minut dozlatova (podle velikosti koblížků).
- Ihned po vytažení z trouby potřete koblihy rozpuštěným máslem smíchaným s 1 lžící rumu - budou díky tomu krásně vonět.
- Neplněné koblihy můžete ještě obalit v pískovém cukru, případně pomocí sáčku koblihy naplňte.
Fantastické koblížky z trouby si můžete upéct podle našeho videonávodu, který vás postupem provede krok za krokem. Dobrou chuť.
Masopust
Masopust, který se lidově označuje jako ostatky, fašank, moravsky voračky, voráčí, končiny či obecně karneval, je svátek mezi Vánocemi a postní dobou. Masopust začíná po svátku Tří králů (6. ledna) a končí na Popeleční středu, jejíž datum se odvíjí podle termínu Velikonoc. Během masopustu probíhají zabijačky.
S tématem Masopust souvisí:
Smažené vdolky | masopustní koblihy | masopustní šišky | jitrnice
Komentáře