Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Koblížek na másle smažený, na okénku chlazený - to je pochoutka ze známé pohádky, která neodmyslitelně patří k masopustnímu veselí plného dobrého jídla a zábavy. Pokud je vám těžko po tučnějších zabijačkových specialitách, tyhle koblihy z trouby přijdou vhod.

Koblihy se tradičně dělají z kynutého těsta a jsou smažené ve vyšší vrstvě oleje, másla či nesoleného sádla. Takové koblížky však můžou být pro někoho příliš mastné a těžké, proto si je můžeme udělat i zdravěji - bez tuku v troubě. Pečené koblihy jsou vláčné, nadýchané a rozhodně si na nich pochutnáme.

Jak péct koblihy v troubě

Výhodou pečení koblížků v troubě je, že koblížky nemusíme nijak otáčet, pečeme všechny naráz - jak plněné, tak neplněné, a výsledné koblihy nejsou nasáklé tukem. A jak na to? 

  1. Plech vyložte pečicím papírem a rozehřejte troubu na 180 °C
  2. Naplněné koblížky vyskládejte na plech, přikryjte utěrkou a nechte ještě 20–30 minut kynout
  3. Poté vložte do rozehřáté trouby a pečte 12–15 minut dozlatova (podle velikosti koblížků). 
  4. Ihned po vytažení z trouby potřete koblihy rozpuštěným máslem smíchaným s 1 lžící rumu - budou díky tomu krásně vonět. 
  5. Neplněné koblihy můžete ještě obalit v pískovém cukru, případně pomocí sáčku koblihy naplňte

Fantastické koblížky z trouby si můžete upéct podle našeho videonávodu, který vás postupem provede krok za krokem. Dobrou chuť. 

0:00/ 2:15
LIVE

Masopust

Masopust, který se lidově označuje jako ostatky, fašank, moravsky voračky, voráčí, končiny či obecně karneval, je svátek mezi Vánocemi a postní dobou. Masopust začíná po svátku Tří králů (6. ledna) a končí na Popeleční středu, jejíž datum se odvíjí podle termínu Velikonoc. Během masopustu probíhají zabijačky.

S tématem Masopust souvisí:

Smažené vdolky | masopustní koblihy | masopustní šišky | jitrnice

Komentáře

Další tipy a triky