Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Růžičková kapusta je oblíbenou zimní zeleninou, kterou si často můžeme koupit v akci. Je více možností, jak ji připravit, je skvělá do polévek, můžeme ji vařit v páře a přidávat do karbanátků, ale k tomu stačí i hlávková kapusta. Ochutnejte také růžičkovou kapustu pečenou v troubě, je naprosto výtečná.

Růžičková kapusta patří mezi druhy, které bez problémů snáší mrazivé počasí, proto je můžeme mít na zahradě přes zimu. Není nic jednoduššího, než si v průběhu zimy zajít pro několik kapustiček. Jenže přiznejme si, že se nám leckdy ani nechce a kapustičky s blížím se jarem ztrácí na kvalitě, proto pokud máte volné místo v mrazničce, můžete je sklidit jednorázově a mít pak vždy po ruce.

Pozor na kvalitu zeleniny

Kupujete růžičkové kapustičky? Všímejte si jejich vzhledu a kvality, kupujte pouze čerstvě a svěže působící zeleninu. Vyhněte se nažloutlé kapustě, která už je starší. Okrajové lístky by měly být neporušené a těsně objímající malé kapustičky, pozor dejte na černé nebo hnědé skvrnky na kapustičkách, které mohou signalizovat plíseň. 

Jak péct kapustičky

Pečená růžičková kapusta si vás svou chutí získá, doporučujeme ji vyzkoušet.

  • Z kapustiček je obvykle potřeba sundat vrchní malé listy, protože bývají méně kvalitní.
  • Očištěné kapustičky opláchněte a nechte okapat.
  • Společně pečte podobně velké kusy, aby byly hotové za přibližně stejnou dobu. Nedávejte je do více vrstev, aby se nedusily, ale pekly. Větší kapustičky můžete rozpůlit. Dejte je na plech, můžete použít pečicí papír.
  • Kapustičky pokapejte olejem, osolte a ochuťte mletým pepřem (nebo jiným kořením), pak promíchejte.
  • Předehřejte troubu na 200–220 °C. Vyšší teplota není vhodná, protože snadno dojde k přílišnému ztmavnutí kapust. Pečte kapustičky přibližně 25–35 minut, podle velikosti zeleniny a zkušeností s vlastní troubou.
  • Během pečení doporučujeme kapustičky protřepat nebo jemně promíchat, aby se propekly rovnoměrně ze všech stran.
  • Pečte je do změknutí, propečenost vyzkoušejte nožem. Správně upečené kapustičky jsou uvnitř měkké, ale na povrchu křupavé, lehce "připečené" (ne spálené).
  • Pečené kapustičky jsou nejchutnější brzy po upečení

Růžičková kapusta na talíři

Upečenou růžičkovou kapustu můžete podávat jako přílohu k oblíbeným jídlům, přidávat do salátů nebo jíst s pečivem. Kdo chce, doplní ji ještě dresinkem a čerstvou zeleninou.

Podívejte se také, jak připravit mleté koule s růžičkovou kapustou v horkovzdušné fritéze.

Komentáře

Další tipy a triky