Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Na rozdíl od velkých svatebních koláčů, kterým se říkalo "zvací" a předávaly se sousedům a známým spolu se svatebním oznámením, byly malé koláčky, plněné různými náplněmi, určené na svatební stůl a jako součást výslužky.

Malé ploché koláčky, plněné mákem, ořechy, tvarohem, povidly a jablky, jsou tradičním svatebním pohoštěním. Před každou svatbou se jich peče i několik set kusů a pečení se zúčastní nejen ženy z rodiny, ale i sousedky a přítelkyně. Poradíme vám, jak si koláčky připravit.

Jaké těsto na svatební koláčky

Každý kraj nebo obec má své vlastní zvyklosti a recepty na koláčky:

Z rozváleného těsta vykrajujeme kolečka, která plníme náplněmi. Můžeme také vytvořit kuličku, kterou zmáčkneme skleničkou a vzniklý důlek naplníme.

Čím plnit koláčky

Základních náplní koláčků je pět, ale dají se plnit i jinými nádivkami:

Koláčky plníme lžičkou nebo pomocí cukrářského sáčku, který naplníme nádivkou a zdobíme jí těsto.

Jak dochutit a ozdobit koláčky

Koláčky jsou vizitkou každé kuchařky, proto musí vypadat krásně:

  • Makovou náplň ozdobíme půlkou mandle nebo oříškem.
  • Ořechovou náplň posypeme máslovou drobenkou se skořicí.
  • Povidlovou náplň můžeme ozdobit špetkou máslové drobenky.
  • Tvarohovou náplň poklademe několika v rumu máčenými rozinkami.
  • Jablečná náplň se zdobí sekanými oříšky, mandlemi nebo rozinkami.

Koláčky se potírají máslem s rumem a po upečení se jím ještě pokapou. Pokud máme hodně malé koláčky, můžeme je jeden po druhém namočit do směsi másla a rumu - dlouho vydrží a jsou výborné. V některých oblastech se všechny koláčky bez rozdílu sypou drobenkou. Na jeden z mnoha receptů na malé moravské koláčky se můžete podívat v našem videu:

 

Komentáře

Další tipy a triky