Jak péct vánočku z kynutého těsta? Tato dobrota nesmí na vánoční tabuli chybět
Těžko si představit Vánoce bez výborného cukroví a vánočky, jejíž pečení je jednou z nejstarších vánočních tradic. Správně byste měli upéct tolik vánoček, kolik je členů v domácnosti, avšak nemějte obavy, bohatě postačí jedna dokonalá.
Vánočka je doslova propletena s Vánocemi svou symbolikou a tradicí. Ta pravá je z kynutého těsta, jejíž proces kynutí symbolizuje hojnost a štěstí. Zaplétání do pramenů má zase připomínat děťátko zavinuté v peřince a symbolizovat život a plodnost. Tradice také říká, že pokud se vám vánočka povede, přinese v příštím roce hojnost. Věříme, že s námi se vám zadaří.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak péct vánočku z kynutého těsta
Chce to jen trochu času, trpělivosti a dobrý recept. Příprava vánočky z kynutého těsta není těžká a taková vánočka pečená s láskou se povede téměř vždy. Poradíme, jak na to.
- Na 2 vánočky budete potřebovat: 250 ml vody, 150 g cukru, 30 g čerstvého droždí, 90 g velmi změklého másla, 80 g rozinek, 2 vejce, 1 špetku soli, 750–800 g hladké mouky (dosypte během hnětení podle potřeby). Na potření a posyp: vejce a plátky mandlí.
- Do teplé vody (nikdy ne horké) přidejte cukr, rozdrobené droždí, promíchejte a nechte vzejít kvásek. Trvá to asi 10–15 minut, dokud nebude mít dvojnásobný objem.
- K hotovému kvásku přidejte ostatní suroviny a vypracujte hladké těsto, které nechte v teple dobře vykynout.
- Správně vykynuté těsto rozdělte na dva díly a každý z nich rozdělte na 9 pramenů, ze kterých upletete vánočku jako v našem videonávodu.
- Obě vánočky nechte ještě hodinu kynout na plechu vyloženém pečicím papírem. Poté potřete rozšlehaným vejcem a posypte mandlemi.
- Dejte péct do vyhřáté trouby na 190–200 °C. Ihned po vložení teplotu zmírněte na 170–180 °C a pečte přibližně 20–30 minut.
- Vánočka je hotová, pokud po zapíchnutí špejle na ní neulpívá zbytek těsta.
Tip 1: Pro dokonalé aroma namočte rozinky několik hodin předem do rumu.
Tip 2: Pokud máte obavy, aby se vánočka v troubě nerozjela, zafixujte ji na několika místech špejlemi.
Vynikající vánočku z devíti pramenů si můžete upéct také podle našeho videonávodu, který vás přípravou provede krok za krokem. Ze zbytku nesnězené vánočky připravíte třeba luxusní francouzský toust nebo crumble.
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda
Komentáře