Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Těžko si představit Vánoce bez výborného cukroví a vánočky, jejíž pečení je jednou z nejstarších vánočních tradic. Správně byste měli upéct tolik vánoček, kolik je členů v domácnosti, avšak nemějte obavy, bohatě postačí jedna dokonalá.

Vánočka je doslova propletena s Vánocemi svou symbolikou a tradicí. Ta pravá je z kynutého těsta, jejíž proces kynutí symbolizuje hojnost a štěstí. Zaplétání do pramenů má zase připomínat děťátko zavinuté v peřince a symbolizovat život a plodnost. Tradice také říká, že pokud se vám vánočka povede, přinese v příštím roce hojnost. Věříme, že s námi se vám zadaří. 

Jak péct vánočku z kynutého těsta

Chce to jen trochu času, trpělivosti a dobrý recept. Příprava vánočky z kynutého těsta není těžká a taková vánočka pečená s láskou se povede téměř vždy. Poradíme, jak na to. 

  1. Na 2 vánočky budete potřebovat: 250 ml vody, 150 g cukru, 30 g čerstvého droždí, 90 g velmi změklého másla, 80 g rozinek, 2 vejce, 1 špetku soli, 750–800 g hladké mouky (dosypte během hnětení podle potřeby). Na potření a posyp: vejce a plátky mandlí. 
  2. Do teplé vody (nikdy ne horké) přidejte cukr, rozdrobené droždí, promíchejte a nechte vzejít kvásek. Trvá to asi 10–15 minut, dokud nebude mít dvojnásobný objem. 
  3. K hotovému kvásku přidejte ostatní suroviny a vypracujte hladké těsto, které nechte v teple dobře vykynout.  
  4. Správně vykynuté těsto rozdělte na dva díly a každý z nich rozdělte na 9 pramenů, ze kterých upletete vánočku jako v našem videonávodu
  5. Obě vánočky nechte ještě hodinu kynout na plechu vyloženém pečicím papírem. Poté potřete rozšlehaným vejcem a posypte mandlemi
  6. Dejte péct do vyhřáté trouby na 190–200 °C. Ihned po vložení teplotu zmírněte na 170–180 °C a pečte přibližně 20–30 minut
  7. Vánočka je hotová, pokud po zapíchnutí špejle na ní neulpívá zbytek těsta

Tip 1: Pro dokonalé aroma namočte rozinky několik hodin předem do rumu

Tip 2: Pokud máte obavy, aby se vánočka v troubě nerozjela, zafixujte ji na několika místech špejlemi. 

Vynikající vánočku z devíti pramenů si můžete upéct také podle našeho videonávodu, který vás přípravou provede krok za krokem. Ze zbytku nesnězené vánočky připravíte třeba luxusní francouzský toust nebo crumble

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Komentáře

Další tipy a triky