Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak pěstovat a sklízet kopr. Oblíbená aromatická rostlina je nepostradatelná při zavařování okurek
Zdroj: Pixabay,Jyliagorbacheva

Kopr je považovaný za rostlinu, která se velmi snadno pěstuje. Ne vždy se nám ale jeho pěstování daří podle našich představ. Poradíme, jak se o rostliny kopru starat a jak jeho natě sklízet, abychom z něho měli co nejvíce užitku.

Kopr pěstujeme pro sklizeň mladé aromatické natě i odkvetlých květenství se vznikajícími semeny. Mladou nať využijeme běžně v kuchyni, a to hlavně do polévek a omáček, ale i mladá květenství oceníme při nakládání okurek a jiné zeleniny. 

Jak pěstovat kopr

Pěstování kopru není náročné.

  • Rostliny potřebují k růstu teplo a dostatek vláhy, jinak zasychají a zakrňují.
  • Výsev kopru pro postupné sklizeň provádíme od dubna do řádků. Výsev by neměl být příliš přehuštěný, protože každá rostlina potřebuje dostatek místa pro dobrý růst.
  • Kopr vyséváme v průběhu sezóny opakovaně, ještě v srpnu můžeme vyset poslední dávku semen pro podzimní sklizeň.
  • Kopr roste rychle a je vhodný k doplnění jiných rostlin na záhonech. Můžeme ho dávat na kraje řádků (např. mrkve a petržele), poslouží k jejich označení, protože klíčí dříve.
  • Tip: Ve fóliovnících a sklenících při dostatečné zálivce naroste velmi pěkný kopr, jeho přebytek lze využít k mražení.
  • Kopr sklízíme buď brzy ráno nebo pozdě odpoledne, když zrovna není velké vedro. 

Kopr v  naší kuchyni

Kopr je nepostradatelnou součástí některých jídel.

Podle následujícího videa snadno připravíte skvělou koprovou omáčku. Doporučujeme vyzkoušet a ochutnat.

Kopr je podle lidového léčitelství považován za rostlinu, která podporuje chuť k jídlu, působí proti nadýmání a má močopudné účinky. Budeme rádi, když nám do komentářů napíšete, do čeho ještě kopr používáte a v čem ho máte nejraději.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky