Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak pěstovat ačokču? Plody se konzumují ve všech stupních zralosti
Zdroj: Pixabay, ivabalk

Ačokča je známá také pod názvem indiánská okurka neboli paprikookurka. Její pěstování je velmi snadné - ke svému růstu potřebuje sluníčko, vláhu a vysokou oporu. Její plody se mohou konzumovat po celou dobu zralosti.

Rostlina ačokči bývá vysoká i několik metrů, proto ji sázíme u vysokých plotů nebo opor u zdi. Ačokča se na ně tenkými úponky přichytí a šplhá po nich. Plody ve všech stupních zralosti se zpracovávají v teplé i studené kuchyni.

Jak pěstovat ačokču

Máme dvě možnosti jejího sázení:

  1. Ačokču ze semen předpěstujeme stejně jako papriky v březnu - a to ve skleníku, fóliovníku nebo na parapetu. Rostlinky přesazujeme na záhony na jižní straně v květnu, kdy již nehrozí jarní mrazíky. Pokud se rozhodneme pro skleník, bude úroda bohatší a delší, ale jiné rostliny v záplavě ačokči už nenajdeme.
  2. Ačokču na záhony s opěrou vyséváme v květnu po ranních mrazících. Rostliny potřebují pouze zalévat a mírně hnojit - jinak jsou velmi nenáročné. Stonky nemusíme přivazovat. Musíme počítat s tím, že dlouhé výhonky začnou brzy lehat, protože jim opěry svou délkou nebudou stačit, a vytvoří nad záhonem baldachýn.

Ačokča ze 4–5 semen vytvoří velkou úrodu plodů, které sklízíme od srpna do října, toto množství bohatě stačí pro potřeby několikačlenné rodiny.

Komentáře

Další tipy a triky