Jak pěstovat bylinky v nádobách. Dopřejte si skvělý gurmánský zážitek díky čerstvým bylinkám
Čerstvé bylinky dodávají pokrmům výraznou vůni a chuť, navíc jsou zdraví prospěšné. I když můžeme sáhnout po rychlém řešení v podobě sušených bylinek, čerstvé bylinky přináší o poznání větší gurmánský zážitek, a tak je nejlepší je mít vždy po ruce.
Co když ale nemáme zahradu pro pěstování těchto úžasných rostlinek? Dobrou zprávou pro všechny, kteří žijí v bytě je, že bylinky dobře snáší i pěstování v nádobách. A i když máme zahradu, je praktické pěstovat oblíbené bylinky v květináčích na okně, a vždy je mít po ruce.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Rady, jak pěstovat bylinky v bytě
Bylinky nejsou náročnými rostlinami, i přesto je vhodné dodržovat některé zásady a zajistit si tak velkou úrodu čerstvých bylinek:
- Pěstovat bylinky můžeme v květináčích, truhlících, petrželácích i v závěsných košících.
- Nádoby s bylinkami umístíme na balkon, terasu či parapet okna, kde budou mít rostliny dostatečné světlo a teplo.
- Bylinky nesnáší přemokření a tak je zaléváme podle potřeby, raději méně a častěji.
- Aby bylinky netrpěly nevhodnou závlahou, zajistěte jim odtok a drenážní vrstvu ze štěrku či hrubého písku pod substrátem. Jednoduchým pomocníkem pro správnou zálivku jsou také samo-zavlažovací květináče.
- Do květináčů můžeme zasadit zakoupené sazeničky, ale lze se pustit i do pěstování bylinek ze semínek. Takové rostlinky budou odolnější a vitálnější.
- Bylinkám nechte dostatečný prostor, aby se mohly rozrůstat.
Dorůstající bylinky lze sklízet od jara do podzimu. Pokud vám vznikají přebytky, pak je můžete zamrazit nebo kvalitní bylinky naložit do oleje. Čerstvě sklizené svěží lístky bazalky lze použít např. na dochucení kuskusového salátu s balkánským sýrem, jehož přípravu můžete zhlédnout v následujícím video-receptu:
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Bylinkové máslo z čerstvých natí a třeného česneku: Jak ho připravit a na co se hodí
Jak pěstovat pažitku za oknem. Jednoduchý a levný návod na domácí pěstování zelených natí
Na Vánoce patří vaječňák: Nejlepší je z kvalitního rumu a smetany. Pravá vanilka z něj udělá delikatesu
Komentáře