Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Bulvový celer se pěstuje kvůli chutným bulvám, ale oceníme i aromatickou zelenou nať. Rostliny jsou náročné na teplotu, vláhu, živiny i prostor. Pokud si chceme sami vypěstovat sazeničky, musíme s výsevem začít velmi brzy.

Bulvový celer patří v kuchyni k nejoblíbenějším druhům zeleniny. Je skvělý do pomazánek (zasyrova i po tepelné úpravě), hodí se do různých salátů, přidáváme ho do karbanátků, je výtečný do polévek, omáček i k masu. Můžeme ho vařit, smažit i zapékat. V galerii fotografií je ukázka oblíbených pokrmů z celeru.

Jak pěstovat celer

Celer řadíme k náročným rostlinám - k růstu potřebuje dobré podmínky, jinak se mu příliš nedaří. Pro mnoho pěstitelů je výhodnější sazeničky celeru koupit, než se je snažit vypěstovat.

  • Celer má rád teplo a naopak nesnáší mrazivé počasí. Zároveň má velmi dlouhou vegetační dobu, potřebuje k růstu 6–8 měsíců. To však úplně nejde dohromady, proto je nutné sazenice předpěstovat v teplém prostředí. Výsev přímo do volné půdy je nevhodný.
  • Semínka vyséváme velmi brzy a umístíme je buď do teplého skleníku nebo domů na teplé místo. I samotné klíčení je velmi zdlouhavé
  • Výsev provádíme od ledna do února do výsevních misek. Po vzejití rostlinky přepichujeme na vzdálenost asi 3 cm od sebe. Později ještě jednou znovu přesazujeme. Při přesazování mírně zkracujeme kořínky.
  • Do volné půdy celer vysazujeme teprve když pomine nebezpečí jarních mrazíků, tj. v druhé polovině května. Pokud celer vysadíme příliš brzy, sice obvykle vydrží, ale rostliny jsou náchylné k vybíhání do květu.
  • Celer je náročný na vláhu a výživnou půdu. Na chudé půdě se mu nedaří. Mezi rostlinami necháváme větší rozestupy, spon by měl být alespoň 30 cm. Okolí rostlin kypříme a přihnojujeme
  • Na podzim je nutné celer sklidit včas před příchodem prvních mrazíků. Sklizený celer uložíme do mrazničky nebo skladujeme v chladnu, ve vlhkém písku.
  • Tip: Když odříznuté vršky celeru položíme na talíř s trochou vodybrzy vyroste svěží zelená nať, kterou během chladného období roku využijeme na zdobení jídel. Vodu je nutné pravidelně měnit. 
Bulvy celeru používáme po oloupání, hodí se k využití zasyrova i k tepelné úpravě
Podle následujícího receptu připravíte výbornou celerovou pomazánku.

 

Komentáře

Další tipy a triky