Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Mladý hrášek je oblíbenou zeleninou našich zahrádek. Mražený nebo sterilovaný hrášek si můžeme koupit, ale ten syrový chutná nejvíce hned po vyloupání, rovnou u záhonu. Pěstování hrachu není náročné a sklizeň mladých lusků na sebe nenechá dlouho čekat.

Hrách pěstujeme ze semen, která si koupíme v zahrádkářské prodejně. Výhodnější je koupit rovnou větší balení. Další výhodou je, že hrách je nenáročný na půdu a na hnojení, dokonce ho můžeme pěstovat i na záhonech, které se nám nepodařilo dobře odplevelit. Hrách si s tím poradí a plevely vedle něj nemají velkou šanci.

Jak pěstovat hrách

Hrách se řadí mezi luskoviny. Vyséváme ho na jaře na připravený záhon.

  • Řádky udržujeme rovné pomocí šňůry natažené mezi dvěma kolíky.
  • Semena hrachu vyséváme do důlků, které hloubíme pomocí kolíku. Doporučuje se obvykle 6–8 hrášků do jednoho důlku.
  • Výhodnější je postupný výsev různých odrůd, aby i sklizeň probíhala postupně a pokryla delší období
  • Záhon přikryjeme bílou netkanou textilií, aby hrách lépe vyklíčil a nevyzobali ho ptáci. Textilii odkryjeme teprve až hrách trochu povyroste a je k němu potřeba umístit tyčky.
  • Jakmile hrách vzejdeokopeme záhon a zbavíme plevelů. Později bychom se již mezi hrách nedostali.
  • Potom k hrachu zatlučeme tyčky, stačí kratší, které mu poslouží jako opora. Nemusíme dávat ke každému důlku s hrášky tyčku, rostliny hrachu se budou vzájemně podpírat. K tyčkám je nepřivazujeme, uchytí se samy.
  • Hrách není potřeba zalévat. Pokud je velké sucho, můžeme rostliny občas zalít ke kořenům, ale zbytečně je celé nepoléváme, protože jsou náchylné k houbovým chorobám.
  • Po odkvětu sledujeme, kdy se začnou tvořit lusky s chutnými hrášky. Je potřeba odhadnout správnou dobu zralosti - tzn. když už jsou hrášky větší, ale zatím nezačínají zasychat.
  • Sklizené rostliny dáme na kompost a uvolněnou plochu využijeme na další pěstování.
Podle následujícího videoreceptu můžete uvařit výborný hráškový krém. Pokud už nestihnete hrášek jíst syrový, můžete ho spotřebovat do polévek a dalších chutných jídel. Přebytek také snadno zmrazíte.

 

Další tipy a triky