Jak pěstovat jarní cibulku? Sklízejte vlastní bohatou úrodu
Jarní cibulka je mladá cibule, která se sklízí dříve, a proto má jemnou nasládlou chuť. V kuchyni využíváme do pokrmů jak její bílou část, tak i zelenou nať. Jarní cibulku si hravě vypěstujeme na zahradě a právě jaro je nejlepší čas pro výsadbu.
Jarní cibulka je jednou z prvních jarních zelenin, která začíná na zahrádce vykukovat ze záhonu. Má jemnější chuť než cibule, a proto se s oblibou využívá zasyrova do pomazánek, salátů a na ozdobu polévek, kterým dodá nejen chuť, ale i potřebné prospěšné vitamíny. Jarní cibulku si můžeme snadno vypěstovat z cibule sazečky.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak pěstovat jarní cibulku
Jarní cibulky potřebují teplé a slunné stanoviště s dobře prokypřenou půdou, do které můžeme před výsadbou přidat uzrálý kompost. Cibulky sazečky vysazujeme od března do dubna do rozmrzlé půdy.
- Sazečku je dobré před výsadbou aklimatizovat a to tak, že ji umístíme na pár dní na chladnější místo a překryjeme pytlovinou.
- Sazečku sázíme do půdy do hloubky 2–3 cm tak, aby špička cibulky mírně vyčnívala nad půdou.
- Mezi cibulkami udržujeme vzdálenost 5–10 cm. Mezi řádky necháme rozestupy 20–30 cm.
- V období sucha sazečku zaléváme a také zbavujeme plevele.
- Jarní cibulku sklízíme již za několik týdnů po výsadbě. Správný čas sklizně je tehdy, když je nať stále ještě zelená, pevná a dlouhá přibližně 15–20 cm. Jemným zatažením by se cibulka měla snadno uvolnit z půdy.
Pěstování jarní cibulky v bytě
Jarní cibulku můžeme jednoduše pěstovat i bez zahrádky. Bude se jí dařit na balkoně v truhlíku či jiné větší nádobě s hloubkou alespoň 15–20 cm a s kvalitním substrátem. Také je potřeba, aby nádoba měla na dně otvory pro odtok vody. Jarní cibulky zaléváme nejlépe odstátou vodou. A jak získat alespoň nať jarní cibulky bez balkonu?
- Z jarní cibulky odkrojíme část s kořínky, aby byla dlouhá alespoň 3 cm.
- Připravíme si zavařovací sklenici a naplníme ji odstátou vodou.
- Odříznutou část ponoříme z poloviny do vody kořínkem dolů.
- Minimálně jednou za dva dny vodu vyměníme za novou.
- Přibližně za 10 dní můžeme sklízet první nať.
Jarní cibulka je oblíbená nejen v české kuchyni, ale i v asijské. Připravte si podle našeho videonávodu výborné kung pao s kuřecím masem a rýží, cibulka se vám určitě bude hodit.
Komentáře