Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jarní cibulka je mladá cibule, která se sklízí dříve, a proto má jemnou nasládlou chuť. V kuchyni využíváme do pokrmů jak její bílou část, tak i zelenou nať. Jarní cibulku si hravě vypěstujeme na zahradě a právě jaro je nejlepší čas pro výsadbu.

Jarní cibulka je jednou z prvních jarních zelenin, která začíná na zahrádce vykukovat ze záhonu. Má jemnější chuť než cibule, a proto se s oblibou využívá zasyrova do pomazánek, salátů a na ozdobu polévek, kterým dodá nejen chuť, ale i potřebné prospěšné vitamíny. Jarní cibulku si můžeme snadno vypěstovat z cibule sazečky. 

Jak pěstovat jarní cibulku

Jarní cibulky potřebují teplé a slunné stanoviště s dobře prokypřenou půdou, do které můžeme před výsadbou přidat uzrálý kompost. Cibulky sazečky vysazujeme od března do dubna do rozmrzlé půdy. 

  1. Sazečku je dobré před výsadbou aklimatizovat a to tak, že ji umístíme na pár dní na chladnější místo a překryjeme pytlovinou. 
  2. Sazečku sázíme do půdy do hloubky 2–3 cm tak, aby špička cibulky mírně vyčnívala nad půdou. 
  3. Mezi cibulkami udržujeme vzdálenost 5–10 cm. Mezi řádky necháme rozestupy 20–30 cm. 
  4. V období sucha sazečku zaléváme a také zbavujeme plevele. 
  5. Jarní cibulku sklízíme již za několik týdnů po výsadbě. Správný čas sklizně je tehdy, když je nať stále ještě zelená, pevná a dlouhá přibližně 15–20 cm. Jemným zatažením by se cibulka měla snadno uvolnit z půdy. 

Pěstování jarní cibulky v bytě

Jarní cibulku můžeme jednoduše pěstovat i bez zahrádky. Bude se jí dařit na balkoně v truhlíku či jiné větší nádobě s hloubkou alespoň 15–20 cm a s kvalitním substrátem. Také je potřeba, aby nádoba měla na dně otvory pro odtok vody. Jarní cibulky zaléváme nejlépe odstátou vodou. A jak získat alespoň nať jarní cibulky bez balkonu

  1. Z jarní cibulky odkrojíme část s kořínky, aby byla dlouhá alespoň 3 cm. 
  2. Připravíme si zavařovací sklenici a naplníme ji odstátou vodou.
  3. Odříznutou část ponoříme z poloviny do vody kořínkem dolů.
  4. Minimálně jednou za dva dny vodu vyměníme za novou. 
  5. Přibližně za 10 dní můžeme sklízet první nať. 

Jarní cibulka je oblíbená nejen v české kuchyni, ale i v asijské. Připravte si podle našeho videonávodu výborné kung pao s kuřecím masem a rýží, cibulka se vám určitě bude hodit.  

Komentáře

Další tipy a triky