Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pokud se vám nedaří pěstování kanadských borůvek, vyzkoušejte ty kamčatské. Plody chutnají podobně, ale rostlina je méně náročná na zeminu, řez, vláhu i mráz. Z jednoho keře sklidíte okolo 2 kg sladkých bobulek.

Kamčatská borůvka, známá také jako zimolez kamčatský, je nenáročná rostlina, která plodí modré soudkovité bobule. Ty jsou plné vitamínů B a C, minerálních látek i antioxidantů. Svojí sladkokyselou chutí jsou podobné borůvkám

Jak pěstovat kamčatskou borůvku

Jak již název napovídá, zimolez pochází z daleké Kamčatky a díky tomu je plně mrazuvzdorný. Navíc je na pěstování zcela nenáročný.

  • Kamčatskou borůvku sázíme do běžné zeminy na slunné či polostinné stanoviště.
  • Nějakou dobu po zasazení ji pravidelně zaléváme, ale jakmile zakoření, není žádná speciální zálivka třeba. Dokonce snese i kratší období sucha.
  • Keř nevyžaduje ani speciální řez, ten udržovací provádíme až po 4 letech života.
  • Kamčatská borůvka netrpí na žádné choroby a nenapadají ji ani škůdci.
  • Protože se jedná o cizosprašnou rostlinu, doporučujeme vysadit alespoň dva keře, ideálně 1,5–2 m od sebe. 

Zralé plody můžeme konzumovat samotné nebo je snadno zamrazíme. Využít je také můžeme při pečení, kde nám koláč příjemně osvěží svojí výraznou chutí. Navíc se hodí i k dekorování dortů.

 

Komentáře

Další tipy a triky