Kamčatská borůvka je nenáročná na pěstování. Poradíme, jak na to
Pokud se vám nedaří pěstování kanadských borůvek, vyzkoušejte ty kamčatské. Plody chutnají podobně, ale rostlina je méně náročná na zeminu, řez, vláhu i mráz. Z jednoho keře sklidíte okolo 2 kg sladkých bobulek.
Kamčatská borůvka, známá také jako zimolez kamčatský, je nenáročná rostlina, která plodí modré soudkovité bobule. Ty jsou plné vitamínů B a C, minerálních látek i antioxidantů. Svojí sladkokyselou chutí jsou podobné borůvkám.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak pěstovat kamčatskou borůvku
Jak již název napovídá, zimolez pochází z daleké Kamčatky a díky tomu je plně mrazuvzdorný. Navíc je na pěstování zcela nenáročný.
- Kamčatskou borůvku sázíme do běžné zeminy na slunné či polostinné stanoviště.
- Nějakou dobu po zasazení ji pravidelně zaléváme, ale jakmile zakoření, není žádná speciální zálivka třeba. Dokonce snese i kratší období sucha.
- Keř nevyžaduje ani speciální řez, ten udržovací provádíme až po 4 letech života.
- Kamčatská borůvka netrpí na žádné choroby a nenapadají ji ani škůdci.
- Protože se jedná o cizosprašnou rostlinu, doporučujeme vysadit alespoň dva keře, ideálně 1,5–2 m od sebe.
Zralé plody můžeme konzumovat samotné nebo je snadno zamrazíme. Využít je také můžeme při pečení, kde nám koláč příjemně osvěží svojí výraznou chutí. Navíc se hodí i k dekorování dortů.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Sladké borůvky: Jak dlouho je skladovat, jak je správně mrazit a co s nimi v kuchyni
Borůvky, které jimi ani nejsou: Jak pěstovat ty kanadské, jak muchovník nebo zimolez, abyste měli krásnou úrodu
Hornickej knedlík ve vajíčku podle Adama Runduse. Připravený jako sendvič se šunkou a okurkami chutná skvěle
Komentáře