Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kopr by neměl chybět na žádné zahrádce a některé odrůdy se hodí dokonce k pěstování v nádobách. Přestože je pěstování kopru nenáročné, platí i pro něj to samé, jako pro ostatní zeleninu - jen když mu poskytneme podmínky, které mu vyhovují, přinese bohatý užitek.

Kopr má v kuchyni jedinečné a nezastupitelné postavení. Těžko si bez jeho příjemné výrazné chuti představíme sterilované okurky nebo kvašáky, ani kulajda nebo koprovka by bez něj neměly tu správnou chuť. Kopr se hodí i do některých salátů a můžeme z něj připravit pesto

Jak pěstovat kopr

Péče o kopr není náročná. Máme pro vás několik tipů:

  • Semínka vyséváme do volné půdy od dubna do konce srpna. Rostliny brzy vyklíčí a často se na zahradě objeví i některé z loňského samovýsevu.
  • Kopr potřebuje dostatek prostoru, příliš husté výsevy včas protrháme a protrhané rostliny nakrájíme do mrazničky. Zbývající rostliny postupně zesílí a začnou vykvétat.
  • Kopru poskytneme dostatek vláhy, na suchém stanovišti se rostlinám příliš nedaří.
  • Jakmile se nám na záhonech objeví další volné místo, právě kopr je tím pravým, co můžeme dosévat v průběhu celé sezóny. Kopr lze použít také jako značkovací rostlinu do řádků, podobně jako ředkvičky. 
  • Nejchutnější je kopr, který vyroste rychle, proto pokud trochu kopru vysejete do skleníku nebo fóliovníku, budete brzy sklízet krásnou a chutnou nať, navíc bez škůdců, kteří někdy kopr na záhonech napadají (mšice). Do krytých prostor lze kopr vysévat od března do září.
  • Během léta jde kopr do květu a to právě v době nakládání okurek. To je ideální kombinace, protože okurkám právě kopr dá jedinečnou chuť. 
  • Semena, která necháme na rostlinách uzrát, lze používat v kuchyni podobně jako semena kmínu nebo využít k opakovanému výsevu. Pokud rostliny necháme samovolně rozsemenit, poroste brzy kolem mladý kopr.
  • Na mrazivé počasí jsou rostliny kopru citlivé, proto to, co včas nesklidíme, už přijde vniveč.
  • Nať kopru doporučujeme především mrazit, ale můžete ji také sterilovat v nálevu, nakládat do soli nebo octa, případně sušit. 
  • Čerstvou nať kopru využijeme při nakládání různých druhů zeleniny - používáme ho do zeleniny sterilované i kvašené.
Následující videorecept vám předvede přípravu poctivé koprové omáčky. Pokud vám na zahrádce roste čerstvý kopr, neváhejte a uvařte rodině tuto tradiční dobrotu. Ke koprovce se hodí brambory i knedlíky, podáváme k ní vařené vajíčko nebo plátek hovězího.
 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli