Jak pěstovat kopr. Mladá nať dá nenahraditelnou chuť koprové omáčce i kulajdě
Kopr by neměl chybět na žádné zahrádce a některé odrůdy se hodí dokonce k pěstování v nádobách. Přestože je pěstování kopru nenáročné, platí i pro něj to samé, jako pro ostatní zeleninu - jen když mu poskytneme podmínky, které mu vyhovují, přinese bohatý užitek.
Kopr má v kuchyni jedinečné a nezastupitelné postavení. Těžko si bez jeho příjemné výrazné chuti představíme sterilované okurky nebo kvašáky, ani kulajda nebo koprovka by bez něj neměly tu správnou chuť. Kopr se hodí i do některých salátů a můžeme z něj připravit pesto.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak pěstovat kopr
Péče o kopr není náročná. Máme pro vás několik tipů:
- Semínka vyséváme do volné půdy od dubna do konce srpna. Rostliny brzy vyklíčí a často se na zahradě objeví i některé z loňského samovýsevu.
- Kopr potřebuje dostatek prostoru, příliš husté výsevy včas protrháme a protrhané rostliny nakrájíme do mrazničky. Zbývající rostliny postupně zesílí a začnou vykvétat.
- Kopru poskytneme dostatek vláhy, na suchém stanovišti se rostlinám příliš nedaří.
- Jakmile se nám na záhonech objeví další volné místo, právě kopr je tím pravým, co můžeme dosévat v průběhu celé sezóny. Kopr lze použít také jako značkovací rostlinu do řádků, podobně jako ředkvičky.
- Nejchutnější je kopr, který vyroste rychle, proto pokud trochu kopru vysejete do skleníku nebo fóliovníku, budete brzy sklízet krásnou a chutnou nať, navíc bez škůdců, kteří někdy kopr na záhonech napadají (mšice). Do krytých prostor lze kopr vysévat od března do září.
- Během léta jde kopr do květu a to právě v době nakládání okurek. To je ideální kombinace, protože okurkám právě kopr dá jedinečnou chuť.
- Semena, která necháme na rostlinách uzrát, lze používat v kuchyni podobně jako semena kmínu nebo využít k opakovanému výsevu. Pokud rostliny necháme samovolně rozsemenit, poroste brzy kolem mladý kopr.
- Na mrazivé počasí jsou rostliny kopru citlivé, proto to, co včas nesklidíme, už přijde vniveč.
- Nať kopru doporučujeme především mrazit, ale můžete ji také sterilovat v nálevu, nakládat do soli nebo octa, případně sušit.
- Čerstvou nať kopru využijeme při nakládání různých druhů zeleniny - používáme ho do zeleniny sterilované i kvašené.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Nejlepší koprová omáčka jako od babičky? Držte se těchto zásad a dopadne to na jedničku!
Jak uskladnit kopr na zimu. Zásobte se voňavou bylinkou pro přípravu skvělé domácí koprovky
Jak mrazit zelené natě. Při správném uložení je budeme mít stále po ruce a připravené k použití. Chutnat budou skoro jako čerstvé
Komentáře