Jak pěstovat kopr. Mladá nať dá nenahraditelnou chuť koprové omáčce i kulajdě
Kopr by neměl chybět na žádné zahrádce a některé odrůdy se hodí dokonce k pěstování v nádobách. Přestože je pěstování kopru nenáročné, platí i pro něj to samé, jako pro ostatní zeleninu - jen když mu poskytneme podmínky, které mu vyhovují, přinese bohatý užitek.
Kopr má v kuchyni jedinečné a nezastupitelné postavení. Těžko si bez jeho příjemné výrazné chuti představíme sterilované okurky nebo kvašáky, ani kulajda nebo koprovka by bez něj neměly tu správnou chuť. Kopr se hodí i do některých salátů a můžeme z něj připravit pesto.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak pěstovat kopr
Péče o kopr není náročná. Máme pro vás několik tipů:
- Semínka vyséváme do volné půdy od dubna do konce srpna. Rostliny brzy vyklíčí a často se na zahradě objeví i některé z loňského samovýsevu.
- Kopr potřebuje dostatek prostoru, příliš husté výsevy včas protrháme a protrhané rostliny nakrájíme do mrazničky. Zbývající rostliny postupně zesílí a začnou vykvétat.
- Kopru poskytneme dostatek vláhy, na suchém stanovišti se rostlinám příliš nedaří.
- Jakmile se nám na záhonech objeví další volné místo, právě kopr je tím pravým, co můžeme dosévat v průběhu celé sezóny. Kopr lze použít také jako značkovací rostlinu do řádků, podobně jako ředkvičky.
- Nejchutnější je kopr, který vyroste rychle, proto pokud trochu kopru vysejete do skleníku nebo fóliovníku, budete brzy sklízet krásnou a chutnou nať, navíc bez škůdců, kteří někdy kopr na záhonech napadají (mšice). Do krytých prostor lze kopr vysévat od března do září.
- Během léta jde kopr do květu a to právě v době nakládání okurek. To je ideální kombinace, protože okurkám právě kopr dá jedinečnou chuť.
- Semena, která necháme na rostlinách uzrát, lze používat v kuchyni podobně jako semena kmínu nebo využít k opakovanému výsevu. Pokud rostliny necháme samovolně rozsemenit, poroste brzy kolem mladý kopr.
- Na mrazivé počasí jsou rostliny kopru citlivé, proto to, co včas nesklidíme, už přijde vniveč.
- Nať kopru doporučujeme především mrazit, ale můžete ji také sterilovat v nálevu, nakládat do soli nebo octa, případně sušit.
- Čerstvou nať kopru využijeme při nakládání různých druhů zeleniny - používáme ho do zeleniny sterilované i kvašené.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Komentáře