Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Plody lilku (baklažánu) se dají běžně koupit a v kuchyni jsou oblíbené. V teplejších oblastech si je můžeme vypěstovat na venkovních záhonech, v chladnějších polohách se jim bude dařit ve sklenících a fóliovnících.

Lilek můžeme pěstovat ve více odrůdách, jejich plody jsou protáhlého vejčitého tvaru a liší se barevností, tvarem i velikostí. Plody lilku mohou být bílé, žluté, oranžové, hnědé, purpurové až černé. Jedná se o rostlinu značně náročnou na teplo, vláhu i živiny. V dobrých podmínkách lilek plodí ostošest a jeho plody jsou všestranně použitelné. Ve své domovině je lilek vytrvalá rostlina, v našich podmínkách ho pěstujeme jako jednoletku, pokud mu ale vytvoříme vhodné podmínky, můžeme rostlinu uchovat i přes zimu.

Jak předpěstovat lilek

Pro začátečníky máme několik tipů:

Pěstování lilku

Rostliny se mohou pěstovat na záhonech, ve velkých nádobách a ve sklenících nebo fóliovnících. Záleží na oblasti, ve které žijeme.

Lilek nebo baklažán - oblíbené plody

Lilky jsou samosprašné, proto není potřeba řešit opylování. V krytých prostorách ale kvetoucími rostlinami občas zatřeseme kvůli pohybu pylu, obdobně to děláme také u paprik.

  • První plody dorůstají do sklizňové velikosti v průběhu srpna, některé odrůdy i dříve.
  • Na každé rostlině ponecháme přibližně 5–7 plodů, ostatní plody vyštipujeme. Pokud by plodů bylo více, rostlina by je nezvládla všechny dostatečně vyživit a zůstávaly by jen maličké. Velikost plodů závisí na konkrétní odrůdě.
  • Plody lilku je potřeba sklidit včas, dokud jsou pevné a mají jemná semínka a výbornou chuť. Odřezáváme je ostrým nožem nebo si vezmeme na pomoc zahradnické nůžky. Starší plody mají houbovitou dužninu a tuhá, hnědá a nahořklá semínka.
  • Plody je potřeba sklidit před příchodem podzimních mrazíků. Rostliny pak už zlikvidujeme, protože mráz by je stejně poškodil. 

Plody lilku se nehodí k delšímu skladování, při teplotě 7–10 °C vydrží nejvýše dva týdny. Lilek můžeme smažit jako řízek, dusit, zapékat, grilovat i péct v troubě. Je výtečný do pokrmů jako je lečo nebo balkánská musaka. Plody se snadno mrazí a ke konzumaci se hodí i jejich slupka

Podle následujícího videoreceptu připravíte výtečný salát z grilovaného lilku a petržele:

 
Zdroj: Pěstování a použití méně známých zelenin - L.Kott, J. Moravec, Zelenina na zahrádce - Antonín Dolejší

 

 

Komentáře

Další tipy a triky