Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Majoránka dává jedinečnou chuť některým našim jídlům. Čočková, bramborová nebo gulášová polévka by bez ní nebyly to pravé. Drobné lístky stačí rozemnout mezi prsty a hned se příjemně rozvoní. Majoránku používáme hlavně sušenou, často v kombinaci s třeným česnekem.

Sušenou majoránku má každá hospodyňka v kuchyni stále po ruce, jedná se o jedno z nejpoužívanějších koření. Velkou výhodou je, že si své příjemné aroma ponechá i po usušení. Sušená se dá běžně a levně koupit, čerstvou majoránku si vypěstujeme buď od začátku (ze semínek) nebo si do zahrady koupíme předpěstované sazeničky

Jak pěstovat majoránku

Majoránka má jemnou a příjemnou chuť, drobné rostlinky vzhledem i chutí připomínají oregano. 

  • Majoránku si můžeme předpěstovat ve skleníku nebo fóliovníku. Výsev provádíme od března do dubna. Majoránku vysejeme přímo do zeminy nebo do truhlíků. Semínka jsou velmi drobná a po výsevu je stačí jen lehce přitlačit, případně lehce zasypat zeminou. Povrch udržujeme mírně vlhký.
  • Vzrostlé sazeničky přesazujeme v druhé polovině května do volné půdy -obvykle dáváme tři rostlinky pohromadě do řádků. Vhodný spon je 15 x 20 cm. Rostlinky můžeme také ponechat ve fóliovníku. Majoránce se daří na slunečném stanovišti v teplejších polohách. Rostlina je citlivá na jarní mrazíky.
  • Majoránku průběžně sklízíme k okamžité spotřebě při vaření. Kromě toho ale několikrát za sezónu provedeme kompletní sběr, a to vždy na počátku kvetení.
  • Antonín Dolejší ve své knize Zelenina na zahrádce uvádí: "Nať majoránky seřezáváme dvakrát až třikrát do roka, asi 5 cm od země, vždy před plným rozkvětem, kdy je nejhodnotnější. Nejkvalitnější bývá první sklizeň." 
  • Majoránku sušíme ve stínu, ideálně v elektrické sušičce. Po usušení je "odrolíme" z tužších natí. Usušenou nať skladujeme v suchu a temnu v dobře uzavřených skleničkách se šroubovacím uzávěrem.   

Čerstvá majoránka ze zahrady je pro kuchyň velkým přínosem. Své místo najde především ve vydatných polévkách a v bramborových, luštěninových i masových pokrmech. Bramboráky bez majoránky si ani nedovedeme představit. Bylinka se hodí do různých karbanátků. Nepostradatelná je také při domácích zabijačkách, používá se při výrobě jitrnic a uzenin.   

Následující video vám předvede jeden z mnoha receptů, ve kterých se majoránka uplatní.                                

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky