Jak pěstovat papriky ve fóliovníku? Poradíme, čím a jak si zajistit bohatou úrodu
Papriky jsou další z oblíbených druhů zeleniny, které si často a úspěšně na zahrádkách pěstujeme. V našich podmínkách se rostlinám venku příliš nedaří a tak je nejlepší způsob pěstování uvnitř skleníku nebo fóliovníku.
Hlavní výhodou fóliovníku je jeho rychlá stavba, která vám zabere pár hodin, za předpokladu, že máte připravený podklad. A jakmile je hotovo, můžete hned začít se sázením zeleniny. Nejčastěji v něm pěstujeme rajčata, papriky, okurky, saláty, ředkvičky a další.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak pěstovat papriky ve fóliovníku
Pro vysokou úrodu je třeba poskytnout rostlině dostatek živin. Ty zajistíme kvalitně vyhnojenou půdou, ale také zálivkou s vysokým obsahem živin.
- Mladé sazenice paprik sázíme do fóliovníku nejdříve v polovině května, tedy po zmrzlých mužích. Tou dobou by už neměly hrozit ranní mrazíky, které by rostlinky poškodily.
- Papriky sázíme do sponu 40 x 50 cm, samostatně nebo po dvou. Dvě rostliny si vzájemně poskytují oporu, ale konkurují si v nárocích na světlo i živiny.
- Papriky jsou náročné na vláhu a proto je třeba dopřát jim pravidelnou zálivku, kterou čas od času obohatíme o hnojivo.
- Ve velkých vedrech fóliovník větráme, právě kvetoucím paprikám by při vysokých teplotách mohly opadat květy.
- Prvních plodů se dočkáme v polovině července. Papriky jsou nejprve všechny zelené a až během dozrávání se začnou vybarvovat do příslušných barev.
- Na rozdíl od rajčat můžeme papriky konzumovat i nezralé, tedy nevybarvené.
Před prvními mrazy doporučujeme papriky otrhat. Nezralé papriky nám doma dozrají, ale pokud přejdou mrazem, rychle se zkazí.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Co je třeba udělat v květnu, abychom se na zahradě dočkali úrody? Tento měsíc je ve znamení sázení, zalévání i boje se slimáky
Na Vánoce patří vaječňák: Nejlepší je z kvalitního rumu a smetany. Pravá vanilka z něj udělá delikatesu
Jak si uchovat papriky na zimu? Snadno je můžeme zamrazit, nebo pečené naložit do oleje, je to delikatesa!
Komentáře