Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Koblihy jsou druh sladkého pečiva. Připravují se z kynutého, nekynutého, odpalovaného nebo tvarohového těsta, které se smaží na tuku. Koblihy mají kulatý tvar, jsou plněné marmeládou a obalované v moučkovém cukru.

Pokud se chystáme péct koblihy, musíme se předem rozhodnout, kdy je budeme plnit - při tvarování těsta nebo až hotové po smažení. Koblihy musí být správně uzavřené, aby marmeláda nevytékala a nepřipalovala se. Poradíme vám s postupem.

Jak plnit koblihy marmeládou

Marmeládu volíme jahodovou nebo meruňkovou:
  1. Plnění koblih vykrajováním koleček - na rozválený plát z poloviny těsta naneseme lžičkou hromádky marmelády a na něj položíme druhý plát těsta. Vzniklé kopečky vykrojíme kulatým vykrajovátkem nebo skleničkou.
  2. Plnění koblih balením do ranečku - rozválený plát těsta rozkrájíme radýlkem na čtverečky, na každý vložíme kopeček marmelády a čtverečky zabalíme do ranečku jako buchtu. Položíme spojem dolů.
  3. Plnění usmažených koblih - Použijeme řidší nebo horkou vodou naředěnou marmeládu, kterou naplníme cukrářský sáček s koblihovou dlouhou špičkou. Každou koblihu z boku napíchneme a stříkneme trochu marmelády.

Podle našeho videa si můžete připravit masopustní koblihy, které jsou plněny marmeládou až po usmažení. Věříme, že tento způsob vás zaujme:

 

Masopust

Masopust, který se lidově označuje jako ostatky, fašank, moravsky voračky, voráčí, končiny či obecně karneval, je svátek mezi Vánocemi a postní dobou. Masopust začíná po svátku Tří králů (6. ledna) a končí na Popeleční středu, jejíž datum se odvíjí podle termínu Velikonoc. Během masopustu probíhají zabijačky.

S tématem Masopust souvisí:

Smažené vdolky | masopustní koblihy | masopustní šišky | jitrnice

Komentáře

Další tipy a triky